2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Eger

Vasútmodellek a hatvani restiben

Gyermekeknek és örökifjú felnőtteknek kínál önfeledt szórakozást és feledhetetlen élményt a Liszt Ferenc Eurocity Vasútmodellező Klub és az önkormányzat kezdeményezése, amelynek keretében terepasztalok és működő vasúti modellek látványában gyönyörködhetnek a hatvani vasútállomás restijének különtermébe látogatók.

A rendhagyó módon négy héten át tartó kiállítást december 1-jén délelőtt 10 órakor nyitja meg Horváth Richárd polgármester, s az érdeklődők december 23-áig hétköznaponként 10-től 14 óráig, szombatonként és vasárnaponként pedig 10-től 18 óráig csodálhatják meg a nem mindennapi látványosságot. Jogosan írjuk, hogy nem mindennapi, hiszen – mint a makettépítők elmondták – három terepasztalt állítanak fel, amelyek közül az egyik 25 méter hosszú lesz. Igazán impozáns méret, ahol vígan zakatolnak majd az 1:120-as méretarányú szerelvények. Csakúgy, mint a négyméteres, valamint a négy és fél méteres terepasztalon, utóbbin az 1:60-as mozdonyok és vagonok.


Három terepasztalt állítanak fel, ezek közül az egyik 25 méter hosszú lesz
Fotó: Keresztesi Balázs/Illusztráció

Ám ez még nem minden! A modellezőklub tagjai „lemásolták” a város egyik jellegzetességét, a víztornyot, mégpedig 1:87 méretarányban, amely mellett autóbuszok és egyéb közúti gépjárművek sorakoznak majd. Ezeken túl kiállítják a tanműhelyben lévő 424-es gőzmozdony hiteles mását, 1:10 arányban, amely ily módon több mint kétméteres, vagyis a műfaj szerelmesei és a laikusok számára egyaránt nehezen szem elől téveszthető.

Horváth Richárd polgármester

Az immár 22 esztendeje működő vasútmodellező klub képviselője elmondta: a terepasztalokon kívül fotográfiák és vitrinben bemutatott – javarészt saját készítésű – működő makettek is erősítik a település vasutas-identitását, a hatvaniak kötődését, ami a XIX. század vége óta meghatározza lakóhelyük mindennapjait. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a kiállítás a jelzett időpontokban ingyenesen látogatható. A szervezők reményei szerint nemcsak helyből, hanem a környékbeli településekről is sokan látogatnak majd a hajdani legendás resti különtermébe, sőt távolabbi vidékekről is várják az érdeklődőket, csoportokat, magányos látogatókat és családokat egyaránt – érkezzenek személyautóval, autóbusszal vagy – stílusosan – vasúti járgányokkal.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.