EUR: 329,44 Ft
CHF: 299,27 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Zalaegerszeg

Védőoltással megelőzhető!

Egyre több a beteg az egerszegi rendelőkben, a legtöbben felső légúti panaszokkal fordulnak orvoshoz, amelyet főképpen vírusok okoznak, ezek a levegőben és a közösségekben gyorsan terjednek. A bölcsődékben, óvodákban, valamint az iskolákban szintén jelentősen emelkedett a hiányzók száma. Szerencsére ez még nem az influenzajárvány.

Az  influenzaszezon érezhetően elkezdődött, ám míg a tipikus influenzavírusnak nem, egyéb más  vírusoknak kedvez az évszakhoz képest enyhébb időjárás is, így a valódi járvány tetőzése csak januárra várható, amely  akár márciusig is eltarthat. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint október 29.–november 4. között az országban 2500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.


A szakemberek szerint a védőoltást már most érdemes beadatni, amelyek már megérkeztek a háziorvosi rendelőkbe. Habár a vakcina nem 100 százalékos hatékonyságú, körülbelül 60-70 százalékban ad védettséget, de beadatásával megelőzhető a magas, akár 40 fokos láz, az erős fejfájás, az ízületi és izomfájdalom, többek között ilyen tünetekkel jelentkezik az influenzavírus okozta megbetegedés.

A gyógyulás, akár két hétig is eltarthat, ám szövődményként akár életveszélyes tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás is előfordulhat, amelyek nagyon-nagyon ritkán a betegeknek a halálát is okozhatják. Dr. Tóth Magdolna megyei tisztiorvos, a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Sokan azt gondolják, hogy megfelelő C-vitamin-bevitellel, egészséges étkezéssel megelőzhető a betegség. Ezek hasznos dolgok, de az influenza nem kímél minket. A védőoltás hatékonyságáig, akár két-három hétre is szüksége van a szervezetnek, hogy a megfelelő ellenanyagszintet kitermelje.


Az oltást a kormány térítésmentesen biztosítja a 60 év felettieknek, egészségügyi állapotuktól függetlenül, valamint a krónikus megbetegedésben szenvedők és a gyermekek is ingyen juthatnak hozzá. A vakcinát immunhiányban szenvedőknek,várandósságot tervezőknek és várandósoknak, pedagógusoknak, egészségügyben, szociális intézményekben, kereskedelemben, közlekedésben és a húsiparban dolgozóknak is ajánlják.

Foglalkozásuk miatt elsősorban ők azok, akik könnyen megfertőződhetnek, és leginkább átadhatják a vírust, ami cseppfertőzéssel terjed. Ebben az időszakban nagyon fontos a gyakori kézmosás és a zsebkendő használata. A kórokozók változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő, ezért a megfelelő védelem érdekében évenkénti oltásra van szükség. Ebben a szezonban, Zalában 39 000 adag áll rendelkezésre, ám a tendencia az, hogy még mindig kevesen kérik az oltást.

Tévhit, hogy megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető az influenza, valódi védettséget csak a védőoltás ad

Van bőven vakcina

Van bőven vakcina

A beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki

Az influenza elleni védőoltások megérkeztek a rendelőkbe

Minden évben újabb vakcinát fejlesztenek ki a vírusok mutálódása miatt

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.