EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Külföld

Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

Ismét egymásnak estek a képviselők Srí Lankán pénteken, miután a parlament újfent megvonta bizalmát az államfő által október végén sebtében kinevezett Mahinde Radzsapaksze miniszterelnöktől és kormányától az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány eredményeképpen.

A kézfeltartással lezajlott szóbeli szavazás után Radzsapaksze támogatói könyveket, vizespalackokat és más tárgyakat kezdtek hajigálni Karu Dzsajaszurija házelnök és a rivális képviselők felé. A korábbi miniszterelnök, Ranil Vikremeszinghe vezette, Radzsapakszáék riválisaként számon tartott Egyesült Nemzeti Párt (UNP) egyik képviselőjének az arcába csiliport szórtak.


Dzsajaszuriját szemtanúk szerint harminc rendőr igyekezett védeni a tettlegességtől.

A Srí Lanka-i televízióban élőben közvetített eseményeket Vikremeszinghe gyalázatosnak nevezte, és úgy vélte, szégyent hoznak az egész országra.

A pénteki a héten már a második bizalmatlansági indítvány volt Radzsapaksze és kormánya ellen. Radzsapakszénak valószínűleg le kell mondania, de nem biztos, hogy Vikremeszinghe kormányát Maitripala Sziriszena államfő visszaállítja hivatalába.

A Sziriszena és Vikremeszinghe pártja által alkotott kormánykoalícióban széthúzás mutatkozott az elmúlt hónapokban. Az elnök vezette tömörülés október végén bejelentette, hogy felmondja a szövetséget az UNP-vel. Az államfő akkor azzal az indokkal bírálta Vikremeszinghét, hogy szerinte nem vizsgált ki kellő alapossággal egy ellene irányuló merénylettervet. Sziriszena úgy véli, hogy az indiai hírszerzés is szerepet játszott a tervben, amit Újdelhi tagad.

Az új választásokat 2019 januárjára írták ki.

Kapcsolódó Cikkek