EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,65 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb Veszprém

Vérpezsdítő véradás

Az egészség, a segítő szándék és a szórakozás színterévé változott november 3-án a Pannon Egyetem aulája. Az őszi nagy véradó- és egészségnap különleges programokkal, értékes nyereményekkel várt mindenkit.

Idén második alkalommal rendezték meg az immár 14 éve sikeres rendezvényt: az Országos Vérellátó Szolgálat örömmel fogadta a kezdeményezést, ismervén a februári program eredményességét.


– Szerencsére az emberek szeretnének segíteni, de az október–novemberi hosszú hétvégék a vérellátás számára mindig hatalmas kihívást jelentenek. A november 3-i véradás nagy segítség volt, hogy az ünnepek végéhez közeledve a már fogyatkozó készleteket feltöltsük – mondta el dr. Farkas Valéria, a vérellátó igazgatóhelyettese.

Egy véradással három életet menthetünk meg (fotó: Domján Attila, archív)

A véradásnak is megvannak azonban a feltételei, amelyeket a későbbiekben is érdemes észben tartani. Fontos, hogy az életmentő adakozók vigyék magukkal személyes irataikat, illetve bőségesen egyenek és igyanak. A véradásra kizárólag 18. évét betöltött, 50 kilogramm feletti testsúllyal rendelkező jelentkezők érkezhetnek: egészségügyi alkalmasságukról a helyszínen lévő kivizsgáló orvos dönt.


Az eddigi veszprémi véradónapok már több ezer embernek jelentettek segítséget (fotó: Domján Attila, archív)

Az utóbbi évek sikeréhez hozzájárult, hogy az önzetlenséget, jó szándékot értékelvén a rendezvény kilépett a fehér csempék és a kórházi ágyak világából, és sokszínű programmá duzzadt, ahol a segítség köszönetet, ünneplést és jutalmat érdemel. A véradók között külföldi utakat, herendi porcelánt és értékes multifokális szemüveget is kisorsoltak, a napot pedig a Desperado, Szabó Ádám és Hevesi Tamás koncertje koronázta meg.

Dr. Mészáros Gabriella főszervező kiemelte: amellett, hogy véradónapot rendeztek, egészségnapként is hirdették a programot, hiszen mindenkinek fel kell hívni a figyelmét arra, hogy mennyire fontos a megelőzés: a megromlott egészséget visszaszerezni sokkal nehezebb, mint a meglévőt megtanulni okosan menedzselni.

A szombati eseményre azokat is várták, akik nem tudnak vért adni, hiszen aki az egészségéről átfogóbb képet akart kapni, vagy a gyerekekkel szeretett volna a szünidei programon részt venni, az is megtalálta a kedvére való programot: mandalaszínező, digitális játékok és legó, látásvizsgálat, biorezonanciás diagnosztika, allergiaszűrés, bemutatókezelések, teljes körű állapotfelmérés, egészséges ételek kóstolója, előadások életmódról, táplálkozásról, gerincproblémák megelőzéséről és kezeléséről, illetve ingyenes jógaórák is várták az érdeklődőket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Tudomány és szakmaismeret

  Tudomány és szakmaismeret

  Hatodik alkalommal rendezték a Péch Antal szakmai napot, melynek zárásakor kezdetét vette a negyedik alkalommal megrendezett Szakmák Éjszakája.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.