EUR: 356,32 Ft
CHF: 336,64 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Egyéb Veszprém

Vérpezsdítő véradás

Az egészség, a segítő szándék és a szórakozás színterévé változott november 3-án a Pannon Egyetem aulája. Az őszi nagy véradó- és egészségnap különleges programokkal, értékes nyereményekkel várt mindenkit.

Idén második alkalommal rendezték meg az immár 14 éve sikeres rendezvényt: az Országos Vérellátó Szolgálat örömmel fogadta a kezdeményezést, ismervén a februári program eredményességét.


– Szerencsére az emberek szeretnének segíteni, de az október–novemberi hosszú hétvégék a vérellátás számára mindig hatalmas kihívást jelentenek. A november 3-i véradás nagy segítség volt, hogy az ünnepek végéhez közeledve a már fogyatkozó készleteket feltöltsük – mondta el dr. Farkas Valéria, a vérellátó igazgatóhelyettese.

Egy véradással három életet menthetünk meg (fotó: Domján Attila, archív)

A véradásnak is megvannak azonban a feltételei, amelyeket a későbbiekben is érdemes észben tartani. Fontos, hogy az életmentő adakozók vigyék magukkal személyes irataikat, illetve bőségesen egyenek és igyanak. A véradásra kizárólag 18. évét betöltött, 50 kilogramm feletti testsúllyal rendelkező jelentkezők érkezhetnek: egészségügyi alkalmasságukról a helyszínen lévő kivizsgáló orvos dönt.


Az eddigi veszprémi véradónapok már több ezer embernek jelentettek segítséget (fotó: Domján Attila, archív)

Az utóbbi évek sikeréhez hozzájárult, hogy az önzetlenséget, jó szándékot értékelvén a rendezvény kilépett a fehér csempék és a kórházi ágyak világából, és sokszínű programmá duzzadt, ahol a segítség köszönetet, ünneplést és jutalmat érdemel. A véradók között külföldi utakat, herendi porcelánt és értékes multifokális szemüveget is kisorsoltak, a napot pedig a Desperado, Szabó Ádám és Hevesi Tamás koncertje koronázta meg.

Dr. Mészáros Gabriella főszervező kiemelte: amellett, hogy véradónapot rendeztek, egészségnapként is hirdették a programot, hiszen mindenkinek fel kell hívni a figyelmét arra, hogy mennyire fontos a megelőzés: a megromlott egészséget visszaszerezni sokkal nehezebb, mint a meglévőt megtanulni okosan menedzselni.

A szombati eseményre azokat is várták, akik nem tudnak vért adni, hiszen aki az egészségéről átfogóbb képet akart kapni, vagy a gyerekekkel szeretett volna a szünidei programon részt venni, az is megtalálta a kedvére való programot: mandalaszínező, digitális játékok és legó, látásvizsgálat, biorezonanciás diagnosztika, allergiaszűrés, bemutatókezelések, teljes körű állapotfelmérés, egészséges ételek kóstolója, előadások életmódról, táplálkozásról, gerincproblémák megelőzéséről és kezeléséről, illetve ingyenes jógaórák is várták az érdeklődőket.

Kapcsolódó Cikkek