EUR: 317,97 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Versmondóversenyt rendeznek a Nemzeti Színházban

Szombaton és vasárnap rendezik meg a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjét a budapesti teátrumban.

A III. Nemzeti Verseny döntője egész hétvégés program lesz, a Nemzeti Színházban 31 versmondó lép színpadra, akiknek a versklipjeit is levetítik – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.


Mint írják, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház 2016 óta rendezi meg a Nemzeti VERSeny elnevezésű programsorozatot, amelyre idén is több mint kétszáz versmondó nevezett. A két elődöntőt követő hétvégi döntőt a verseny Facebook-oldalán is követhetik az érdeklődők.

A verseny célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, 2018-ban kiemelt figyelemmel – az első világháború végének centenáriumához kapcsolódva – a háború és a béke költészetére.


A verseny védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki Lutter Imrével, a rendezvény főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitja meg a döntőt. A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei: Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer és Szabó László kommunikációs szakember.

A versenynek az idén is három fordulója van. A vers.hu oldalon közzétett felhívásra minden nevező négy magyar költő versével jelentkezhetett, amelyek közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A megjelölt négy vers egyikének az első világháború témájához kell kapcsolódnia, egynek pedig kortárs költőtől kell származnia. A továbbjutóknak a második fordulóban az általuk megjelölt négy vers közül egy másik verset kellett feldolgozni, immár videoklip formájában.

Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a nézők szavazatai alapján alakult ki a 31 fős döntő. A döntőbe bejutott versenyzők közönség előtt, a Nemzeti Színházban adják elő a jelentkezéskor megjelölt négy vers első két fordulóban be nem mutatott két költeményét, és itt vetítik le a döntős versenyzők versklipjeit is.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között 6 éven aluli és 90 éven felüli versmondó is képviseltette magát, a versenyzők között volt erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci, angliai és amerikai magyar versmondó egyaránt.

A rendezvény támogatója többek között a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia. A versenyről további információ a www.vers.hu/nemzeti-verseny oldalon és a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán található.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.