EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Veszprém

Veszprém víziója egységet teremtett

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért versengő három város – Veszprém, Győr és Debrecen – polgármesterei együtt adták le pályázataikat péntek délelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A veszprémi anyagot előző délután mutatták be a sajtónak.

A három pályázó együtt nyújtotta be az elkészült anyagokat (Fotó: Domján Attila)

– Milyen egyszerűnek tűnik végiglapozni a pályázati kiadványunk lapjait! – kezdte Porga Gyula polgármester, rámutatva: nehéz elképzelni, milyen sok munka van az elkészült anyag mögött. – Az elmúlt három esztendőben sikerült egységet kialakítani a város és a térség intézményeivel, civil szervezeteivel, vállalkozásaival. A feladat, hogy ezt a kialakult bizalmat hosszú távon is fenntartsuk, függetlenül a pályázat eredményétől.


Porga Gyula szerint sikerült egységet kialakítani a pályázattal kapcsolatban (fotó: Domján Attila)

A pályázat azokról a nehézségekről és problémákról szól, amelyeket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város. A végleges anyag kialakításához sokan csatlakoztak. Ahogy a polgármester fogalmazott, mindenkinek van egy álma Veszprémről, ezekből az egyéni elképzelésekből állt össze az a nagy kép, amire a pályázati anyag épül.

Csütörtökön mutatták be a sajtónak a pályázati anyagot (Fotó: Domján Attila)

Veszprém már túl van egy sikeres fordulón az Európa Kulturális Fővárosa versenyben: az első pályázati zárást követően két másik megyeszékhellyel, Győrrel és Debrecennel együtt jutott tovább a második körbe. A pénteki leadási határidőt követően sem zárul le a megmérettetés: decemberben a nemzetközi zsűri városunkba is ellátogat, hogy személyes benyomásokat szerezzenek; a koncepcióról pedig még egy prezentációt is elő kell adnia a veszprémi csapatnak.


Az álmoknak megvalósítható kereteket kellett adni – foglalta össze Mike Friderika (Fotó: Domján Attila)

Mike Friderika a Hétfa Kutatóintézet képviseletében beszámolt a második pályázati kör nehézségeiről. Az első körben pozitívan fogadott elemeket úgy kellett továbbfejleszteni, hogy azok 2023-ra valóban meg is valósulhassanak. A régiós együttműködésnek olyan kereteket kellett találni, amelyek alkalmasak lehetnek a kulturális együttműködés felépítésére.

Az apró kulturális csemegék talán még fontosabbak is, mint a grandiózus projektek (Fotó: Domján Attila)

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: van néhány grandiózus projekt a pályázat keretein belül, de ő inkább az apró kezdeményezésekre hívná fel a figyelmet, amelyek mosolyt csalnak az arcunkra – mint például a Rozé, Rizling  és Jazz Napok idején népszerű épületfestés (a sajtótájékoztatón négy, az RRJ rajzpályázatán díjazott fiatal festett meg látványterveket Veszprém legmagasabb épületére).

A pályázati kiadvány online elérhető a veszprémi EKF projekt oldalán (Fotó: Domján Attila)

Porga Gyula hozzátette: a kezdetektől fogva evidens volt minden szereplő részéről, hogy nem szabad veszni hagyni a programba fektetett energiát, meg kell valósítani azokat az ötleteket, amelyeket megfogalmaztak, akkor is, ha a pályázat esetleg nem nyerne. A közösségünk összefogása az eredménytől függetlenül érték.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek