EUR: 334,85 Ft
CHF: 306,76 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Zalaegerszeg

Vigasságok Márton napján

Az idén ötvenesztendős Göcseji Falumúzeum jubileumi évét a Márton-napi vigasságok programja zárja november 11-én. Szent Márton napja hagyományosan a betakarítások és az újbor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli, benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó adventi böjt. A Márton-nap azonban még a vigasságé; a néphit szerint például, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezik.

Ezen a vasárnapon a folklórprogramok és a kirakodóvásár megtekintése mellett liba- és tökételek, borok, pálinkák, különleges göcseji finomságok kóstolhatók a Falumúzeumban. A rendezvény vendége Andráshida településrész civil szervezetei lesznek: a gazdasszonykör, a Szélrózsa Tánckör, a borbarátkör, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület és a nyugdíjasklub. Ezenkívül minden Márton nevű látogatót és ötvenéves vendéget ingyenes belépőjeggyel várnak a szervezők!


November 9-én hagyományteremtő szándékkal vár mindenkit 16 órától a csácsi Szivárvány Téri Tagóvoda egy jó hangulatú Márton-napi lámpás felvonulásra.  Amennyiben kegyes lesz az időjárás, az Izsák iskola elől induló lámpás menet mondókázva, dalolva végigvonul majd a településrész utcáin, aztán visszaérkezik az iskolához, ahol teával, libazsíros kenyérrel fogadják őket. Az érdeklődőktől kérik, hogy saját lámpásokkal érkezzenek!

Minden évben népszerű a libacomb és a párolt káposzta

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.