2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Vigasságok Márton napján

Az idén ötvenesztendős Göcseji Falumúzeum jubileumi évét a Márton-napi vigasságok programja zárja november 11-én. Szent Márton napja hagyományosan a betakarítások és az újbor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli, benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó adventi böjt. A Márton-nap azonban még a vigasságé; a néphit szerint például, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezik.

Ezen a vasárnapon a folklórprogramok és a kirakodóvásár megtekintése mellett liba- és tökételek, borok, pálinkák, különleges göcseji finomságok kóstolhatók a Falumúzeumban. A rendezvény vendége Andráshida településrész civil szervezetei lesznek: a gazdasszonykör, a Szélrózsa Tánckör, a borbarátkör, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület és a nyugdíjasklub. Ezenkívül minden Márton nevű látogatót és ötvenéves vendéget ingyenes belépőjeggyel várnak a szervezők!


November 9-én hagyományteremtő szándékkal vár mindenkit 16 órától a csácsi Szivárvány Téri Tagóvoda egy jó hangulatú Márton-napi lámpás felvonulásra.  Amennyiben kegyes lesz az időjárás, az Izsák iskola elől induló lámpás menet mondókázva, dalolva végigvonul majd a településrész utcáin, aztán visszaérkezik az iskolához, ahol teával, libazsíros kenyérrel fogadják őket. Az érdeklődőktől kérik, hogy saját lámpásokkal érkezzenek!

Minden évben népszerű a libacomb és a párolt káposzta

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.