2018. november 13., kedd
Szilvia

Egyéb Zalaegerszeg

Vigasságok Márton napján

Az idén ötvenesztendős Göcseji Falumúzeum jubileumi évét a Márton-napi vigasságok programja zárja november 11-én. Szent Márton napja hagyományosan a betakarítások és az újbor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli, benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó adventi böjt. A Márton-nap azonban még a vigasságé; a néphit szerint például, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezik.

Ezen a vasárnapon a folklórprogramok és a kirakodóvásár megtekintése mellett liba- és tökételek, borok, pálinkák, különleges göcseji finomságok kóstolhatók a Falumúzeumban. A rendezvény vendége Andráshida településrész civil szervezetei lesznek: a gazdasszonykör, a Szélrózsa Tánckör, a borbarátkör, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület és a nyugdíjasklub. Ezenkívül minden Márton nevű látogatót és ötvenéves vendéget ingyenes belépőjeggyel várnak a szervezők!


November 9-én hagyományteremtő szándékkal vár mindenkit 16 órától a csácsi Szivárvány Téri Tagóvoda egy jó hangulatú Márton-napi lámpás felvonulásra.  Amennyiben kegyes lesz az időjárás, az Izsák iskola elől induló lámpás menet mondókázva, dalolva végigvonul majd a településrész utcáin, aztán visszaérkezik az iskolához, ahol teával, libazsíros kenyérrel fogadják őket. Az érdeklődőktől kérik, hogy saját lámpásokkal érkezzenek!

Minden évben népszerű a libacomb és a párolt káposzta

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.