2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

PR

Világos üzenet a jövőből!

HeatTANK, BuGo, Poizo, ECObuilder, EnergyAL, IORA Smart System, E-zászló, Parabolikus napkollektor. Ha valaki nem érti a felsorolásban szereplő szóösszetételeket, ne ijedjen meg. Kicsit olyan, mintha MZ/X üzenete lenne a jövőből, újmagyar nyelven a Mézga családnak az aktuális kérésükre küldött futurisztikus csodamasináról. Pedig ez a ma tehetségeinek válasza a jövő kihívásaira.

Fotó: Mészáros Diána

A ma innovátorainak nincsenek ugyan jövőbeli rokonai, de lehetőségük van pályázni ötleteikkel a Magyar Villamos Művek Zrt. hazai energetikai pályázatán. A támogató mentorprogram, az MVM Edison Light Up! energetikai startupverseny elmúlt két évben díjazott ötletgazdáinak projektjeit soroltuk fel a bevezetőben. Bárki kiléphet a fényre – állítják egybehangzóan a versenyben részt vevő fiatalok. A csapatok azt tanácsolják a jövő jelentkezőinek, hogy ne hagyják porosodni a fiókban az ötleteiket. Gondolják végig, kinek és miért lehet jó a találmány. Amit kiemeltek, a projekt melletti feltétlen elkötelezettség. A folyamatos munka és fejlesztés hozza meg a sikert.


De mivel is foglalkoznak ezek a startupok?

A Magyar Villamos Művek Zrt. a környezettudatos energia elkötelezett támogatója. A cégcsoport saját környezetkímélő és energiahatékony projektjei mellett a témában újító ötletek felkarolásához Smart Future Lab (SFL) néven leányvállalatot alapított, afféle inkubátortevékenységre. Az általuk kiírt és gondozott pályázat mindenkori célja a legújabb ötletek, félkész vagy kész projektek anyagi és szellemi tőkével való támogatása.


A mentorprogram keretében a fejlesztők és projektjeik az egy-egy millió forintos pénzjutalmon kívül szakértők támogatásával két hónapos üzleti és technológiai tréningen vehettek részt. Közülük a négy végső győztes további 50 milliós, üzletfejlesztést szolgáló szerződést köthetett az SFL-lel. A munka során az IBM szakembergárdája is személyre szabott segítséget nyújtott a csapatoknak.

Fotó: Mészáros Diána

Az MVM Edison programjának köszönhetően akár MZ/X – köbunokai fokon a Mézga család XXX. századbeli rokona – segítsége nélkül is épülhet a környezettudatos világ.

Kapcsolódó Cikkek