EUR: 320,53 Ft
CHF: 280,00 Ft
2019. április 24., szerda
György

Belföld

Világszerte növekszik a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma

Világszerte növekszik a nők ellen élettárs vagy rokon által elkövetett gyilkosságok száma – mutatott rá az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC hétfőn közzétett jelentésében, amely szerint az otthon számít a legveszélyesebbnek a nők számára.

A világszervezet bécsi székhelyű hivatalának adatai szerint körülbelül 50 ezer nőt gyilkolt meg korábbi vagy jelenlegi élettársa vagy családtagja a világon tavaly. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 137 nőt, vagyis óránként hatot gyilkolt meg valamelyik “hozzátartozója” – állapította meg az UNODC.


Míg a gyilkosságok áldozatainak nagy többsége férfi, továbbra is a nők fizetik a legnagyobb árat a nemi egyenlőtlenségért, a diszkriminációért és a negatív sztereotípiákért – áll Jurij Fedotovnak, az UNODC főigazgatójának közleményében.

Sok nőt élettársa ölt meg, míg mások az úgynevezett becsületgyilkosságoknak vagy a hozományvitáknak estek áldozatul – részletezi a jelentés.

Az élettársak vagy családtagok által elkövetett gyilkosságok nem egyszeri támadások, hanem a korábbi otthoni bántalmazás “betetőzésének” eredményei – mutat rá a beszámoló.

Az UNODC-jelentés határozottabb fellépést sürget a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben, beleértve a rendőrség, az orvosok és a szociális szolgáltatások közötti együttműködés fokozását, és speciális támogató szolgáltatások létrehozását a veszélyeztetett nők számára.

Az ENSZ-közgyűlés egy 1999-es határozata alapján november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Árokparton szülte meg babáját

  Árokparton szülte meg babáját

  Két héttel a szülése előtt vett először terhességi tesztet az a máriabesnyői kismama, aki két héttel később a patak partján világra hozta, majd magára hagyta kisfiát.

 • Autóban megöl a mobil

  Autóban megöl a mobil

  Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában.

 • Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László technológiai miniszter kedden.

 • Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Az első állomás Kazahsztán, ahol az ország új vezetőivel ismerkedik meg a magyar miniszterelnök. A végső úti cél azonban Kína, ahol a világ legnagyobb gazdasági programjának a világtalálkozóján vesz részt a kormányfő.