EUR: 336,25 Ft
CHF: 312,80 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Belföld

Világszerte növekszik a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma

Világszerte növekszik a nők ellen élettárs vagy rokon által elkövetett gyilkosságok száma – mutatott rá az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC hétfőn közzétett jelentésében, amely szerint az otthon számít a legveszélyesebbnek a nők számára.

A világszervezet bécsi székhelyű hivatalának adatai szerint körülbelül 50 ezer nőt gyilkolt meg korábbi vagy jelenlegi élettársa vagy családtagja a világon tavaly. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 137 nőt, vagyis óránként hatot gyilkolt meg valamelyik “hozzátartozója” – állapította meg az UNODC.


Míg a gyilkosságok áldozatainak nagy többsége férfi, továbbra is a nők fizetik a legnagyobb árat a nemi egyenlőtlenségért, a diszkriminációért és a negatív sztereotípiákért – áll Jurij Fedotovnak, az UNODC főigazgatójának közleményében.

Sok nőt élettársa ölt meg, míg mások az úgynevezett becsületgyilkosságoknak vagy a hozományvitáknak estek áldozatul – részletezi a jelentés.

Az élettársak vagy családtagok által elkövetett gyilkosságok nem egyszeri támadások, hanem a korábbi otthoni bántalmazás “betetőzésének” eredményei – mutat rá a beszámoló.

Az UNODC-jelentés határozottabb fellépést sürget a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben, beleértve a rendőrség, az orvosok és a szociális szolgáltatások közötti együttműködés fokozását, és speciális támogató szolgáltatások létrehozását a veszélyeztetett nők számára.

Az ENSZ-közgyűlés egy 1999-es határozata alapján november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja.

Kapcsolódó Cikkek