EUR: 352,38 Ft
CHF: 333,76 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Egyéb II.kerület

Virágos kőris pihenő a vadasparkban

A Budakeszi Vadasparkban az állatok természetközeli bemutatása mellett a Pilisi Parkerdő részét képező, 26 hektáros erdőterület őshonos fafajainak megismertetése is kiemelt jelentőségű. A Budakeszi Vadaspark ennek szellemében október közepén az idei év fafaját, a virágos kőrist bemutató, interaktív és különleges fajleíró táblával ellátott padot létesített a látogatóknak, amelynek köszönhetően a legkisebbek is játszva tanulhatnak a hazai erdővagyonról.

Az erdő, mint ökoszisztéma játszva tanító bemutatásának egyik jelképe a Budakeszi Vadaspark Év fája padsorozata. Most újabb tudásanyaggal, valamint pihenőhellyel bővült a vadaspark bemutatótere.


A gazdagon illusztrált, az eddigieknél bővebb, színesebb és szemléletesebb táblák célja, hogy a hazai erdővagyonnal, a Magyarországon őshonos fafajokkal testközelből lehessen megismerkedni. A pihenőalkalmatosságot többek között az adott fafaj leveleinek mintázata díszíti, valamint a termése és a levele a tábla tetején felnagyítva is megtalálható, a kapcsolódó interaktív és színes információs táblán pedig a faj legfőbb jellemzőiről olvashatnak a látogatók.

A virágos kőris

A virágos kőris, más néven mannakőris általában 6-8 méter magasra nő meg, törzse szabálytalan alakú, általában görbe, lombozata laza, szabálytalan. A virágos kőris ősszel sárgára vagy ibolyás-vörösre színeződik, de május első felében is könnyű messziről megismerni, mivel lombfakadás után 10-20 cm hosszú bugában nyíló virágainak sárgásfehér színe összetéveszthetetlenné teszi. Édeskés illatú virágait a többi hazánkban előforduló kőrisfajjal ellentétben rovarok porozzák be. Domb- és hegyvidékeink ökológiailag fontos szerepet betöltő fafaja, mivel meleg- és szárazságtűrése miatt a változó éghajlati körülmények között is zárt erdőállományt biztosít. Várostűrésével, gazdag virágzásával és szép őszi lombszíneződésével a virágos kőris egyre fontosabb parkfa lesz. A Budakeszi Vadaspark természeti környezetét adó Budai-hegység déli fekvésű hegyoldalainak, hegygerinceinek jellegzetes fafaja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.