EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Vörös csillag a karácsonyfán

Ötágú vörös csillaggal díszített karácsonyfa áll több Auchan áruházban is – jelezte lapunknak egyik olvasónk. Az áruházlánc a Lokálnak ígéretet tett arra, hogy lecserélik a díszt, amelynek az árusítását is beszüntetik.

Egyszerű rutin bevásárlásra indult  a minap egyik olvasónk a budakeszi Auchanba. A hipermarketbe érve meglepő látvány fogadta: az áruház központi helyen felállított karácsonyfájának csúcsdíszeként egy ötágú vörös csillag díszelgett, a vásártérre betérve pedig kiderült, hogy ezt a díszt meglehetősen olcsón árusítja is az üzlet.


Önkényuralmi jelkép a hipermarket karácsonyfáján (amatőr felvétel)

A karácsonyfa csúcsdísze hagyományosan csillagot formáz, amely arra a betlehemi csillagra utal, amely Jézus születésekor a messziről érkező napkeleti bölcseket a jászolhoz vezette. A történelem során ezt a csillagot a keresztény világban sokféleképpen jelölték, de hogy miképpen került a karácsonyfára az ötágú, vörös csillag, amely az egyház- és vallásellenes kommunizmus legfontosabb jelképe, rejtély.

Ráadásul a vörös csillag a hatályos törvény szerint Magyarországon önkényuralmi jelképnek számít, ami – mint olvasónk leveléből is kiderült – sokak érzékenységét sértheti.


– Kíváncsi voltam, csak ebben az egy üzletben kapható-e a termék, ezért elmentem a budaörsi Auchanba is, ahol ugyancsak kint van a polcokon a csillag. Én ezt felháborítónak találom: karácsony közeledtén központi helyre kitenni egy olyan jelképet, aminek nincs is köze az ünnephez, és aminek a nyilvános használata Magyarországon tiltott – mondta el a Lokálnak olvasónk, aki elküldte a helyszínen rögzített fotót.

Olvasónk felkereste telefonon és írásban az áruház közönségszolgálatát. Ezt megtettük mi is. Az Auchan Retail Magyarország nevében válaszoló kommunikációs menedzser így tájékoztatta a Lokált:

– A fent említett karácsonyfadísz a nemzetközi árukínálatunk része. Működésünk során betartjuk a jogszabályi előírásokat, viszont minden esetben szándékunk, hogy megfeleljünk a helyi közösségek történelmi hagyományainak, kulturális és erkölcsi elvárásainak is. Ezért úgy döntöttünk, hogy az Ön által vitatott dekorációs elemet eltávolítjuk áruházunk karácsonyi dekorációs elemei közül, és ennek a terméknek a forgalmazását azonnal beszüntetjük minden áruházunkban.

Kapcsolódó Cikkek