2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb IX.kerület

Zita királyné a Ferencvárosban

Topolcsányi Laura színházi darabja, a Zita egy Katona József pályázat-nyertes történelmi játék. A darabot Szerednyey Béla állította színpadra, Zita királynét Bence Ilona játssza a Turay Ida Színházban.

„Ebben a kortárs történelmi drámában Zora (Pánics Lilla), a Habsburg-dinasztia legkisebb unokája egy hajnalon – kilencszáz kilométert megtéve – feldúltan érkezik a nagymamájához. Ez a nagymama nem más, mint az utolsó magyar királyné és osztrák császárné, Zita (Bencze Ilona). A zizersi kolostor falai között egymásnak feszül múlt és jelen, az ifjúi lobogó identitáskeresés és a századot megélt asszony szilárd bizonyossága. Kettőjük között finom katalizátorként van jelen Antoine (Falusi Balázs Áron), a kolostor rózsatermesztője, Zita királyné életének utolsó szemtanúja” – írja a darab ismertetőjében a szerző.


Zita királynő és Zora, azaz Bencze Ilona és Pánics Lilla

Múlt és jelen, hagyomány és változás, két – szinte végletekig eltérő – világnézet ütközik meg, hogy végül valami egészen különös kapcsolat szülessen a két nő között. A darabot idén még kétszer, november 22-én a Ferencvárosi Művelődési Központban, illetve december 5-én a Turay Ida Színházban nézhetik meg.
Nem tart sokáig. Mindössze száz év – hetvenhét percben.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…