2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb IX.kerület

Zita királyné a Ferencvárosban

Topolcsányi Laura színházi darabja, a Zita egy Katona József pályázat-nyertes történelmi játék. A darabot Szerednyey Béla állította színpadra, Zita királynét Bence Ilona játssza a Turay Ida Színházban.

„Ebben a kortárs történelmi drámában Zora (Pánics Lilla), a Habsburg-dinasztia legkisebb unokája egy hajnalon – kilencszáz kilométert megtéve – feldúltan érkezik a nagymamájához. Ez a nagymama nem más, mint az utolsó magyar királyné és osztrák császárné, Zita (Bencze Ilona). A zizersi kolostor falai között egymásnak feszül múlt és jelen, az ifjúi lobogó identitáskeresés és a századot megélt asszony szilárd bizonyossága. Kettőjük között finom katalizátorként van jelen Antoine (Falusi Balázs Áron), a kolostor rózsatermesztője, Zita királyné életének utolsó szemtanúja” – írja a darab ismertetőjében a szerző.


Zita királynő és Zora, azaz Bencze Ilona és Pánics Lilla

Múlt és jelen, hagyomány és változás, két – szinte végletekig eltérő – világnézet ütközik meg, hogy végül valami egészen különös kapcsolat szülessen a két nő között. A darabot idén még kétszer, november 22-én a Ferencvárosi Művelődési Központban, illetve december 5-én a Turay Ida Színházban nézhetik meg.
Nem tart sokáig. Mindössze száz év – hetvenhét percben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.