2020. március 30., hétfő
Zalán

Egyéb IX.kerület

Zita királyné a Ferencvárosban

Topolcsányi Laura színházi darabja, a Zita egy Katona József pályázat-nyertes történelmi játék. A darabot Szerednyey Béla állította színpadra, Zita királynét Bence Ilona játssza a Turay Ida Színházban.

„Ebben a kortárs történelmi drámában Zora (Pánics Lilla), a Habsburg-dinasztia legkisebb unokája egy hajnalon – kilencszáz kilométert megtéve – feldúltan érkezik a nagymamájához. Ez a nagymama nem más, mint az utolsó magyar királyné és osztrák császárné, Zita (Bencze Ilona). A zizersi kolostor falai között egymásnak feszül múlt és jelen, az ifjúi lobogó identitáskeresés és a századot megélt asszony szilárd bizonyossága. Kettőjük között finom katalizátorként van jelen Antoine (Falusi Balázs Áron), a kolostor rózsatermesztője, Zita királyné életének utolsó szemtanúja” – írja a darab ismertetőjében a szerző.


Zita királynő és Zora, azaz Bencze Ilona és Pánics Lilla

Múlt és jelen, hagyomány és változás, két – szinte végletekig eltérő – világnézet ütközik meg, hogy végül valami egészen különös kapcsolat szülessen a két nő között. A darabot idén még kétszer, november 22-én a Ferencvárosi Művelődési Központban, illetve december 5-én a Turay Ida Színházban nézhetik meg.
Nem tart sokáig. Mindössze száz év – hetvenhét percben.

Kapcsolódó Cikkek