EUR: 334,48 Ft
CHF: 311,53 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb IV.kerület

Zsigmond Barna Pál: A kisgyermekkori nevelés a meghatározó!

Kisgyermeket nevelők, azaz a bölcsődei és óvodai dolgozók tiszteletére állítottak szobrot Újpesten, a Király utcában.  A szobor, amely egy fiatal nő és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászművész alkotása.

Wintermantel Zsolt, Novák Katalin, Zsigmond Barna Pál és Kocsis Ildikó, az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék intézményvezetője leplezték le a szobrot (Fotó: Máté Krisztián)

 

– A kormányzat úgy fejezi ki tiszteletét a bölcsődei és óvodai dolgozók iránt, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismeri munkájukat – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára, aki hozzátette, ennek a megbecsülésnek a jele, hogy a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozók bére 63, a középfokúaké pedig 44 százalékkal emelkedett az elmúlt években. – Ugyancsak az ösztönzőknek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban megháromszorozódott azok száma, akik bölcsődei gondozói végzettséget szereztek.


– Minden szülő számára komoly kihívást jelent és kitörölhetetlen emlék, amikor először bízza idegenre, vagyis bölcsődei, óvodai nevelőre a gyermekét. Ezen a nehézségen csupán az a bizalom segítheti át a szülőket, amit a nevelő szaktudásába vetett hit alapoz meg. A bölcsődei dolgozók ugyanis nem csupán gyermekfelvigyázást végeznek, hanem nevelik a gyermekeinket. Ez pedig azt jelenti, hogy értéket közvetítenek a számukra; ez az elhivatottság jellemzi a bölcsődei gondozókat és az óvónőket.
Wintermantel Zsolt, a kerület fideszes polgármestere arról szólt: azért különleges a szobor, mert a jövőbe tekint.

– Ez a jövő azon múlik, hogy egyre több és több gyermek születik-e a következő évtizedekben Magyarországon. Ezért is örvendetes, hogy a következő években is folytatódik a családokat, a gyermekvállalást kiemelten támogató kormányzati politika. Újpest mindig legendásan lokálpatrióta kerület volt. Az újpestieknek fontos a haza, és be akarják népesíteni gyermekekkel, akikből nagyszerű magyar emberek válnak majd – fogalmazott a polgármester.
Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő arról szólt, hogy az ember életében a kisgyermekkori nevelés a meghatározó, mert amit akkor elrontanak, az helyrehozhatatlan.


– Ezért különösen fontos a bölcsődei és óvodai nevelők munkája. A szobor nem csupán a kisgyermeket nevelők tiszteletét fejezi ki, hanem felhívja a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára, így szép kifejezője a nemzetépítő céloknak is – tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.