2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Belföld

2021 Benyovszky Móric éve lesz!

Cséke Zsolt filmje is nagyban hozzájárult, hogy Benyovszky neve ne vesszen a feledés homályába. Történelmi alakja mégsem annyira közismert, mint ahogy azt hollywoodi kalandfilmbe illő élete és szerteágazó munkássága indokolná. 2021 viszont már biztos, hogy nagy utazónk jubileumi éve lesz.

Az M5 Tv csatornán novemberben láthattuk Cséke Zsolt producer-rendező 3 részes dokumentumfilmjét madagaszkári utazásáról. Expedíciója során ismét felállította az általa 1995 emelt, de pár évvel ezelőtt lerombolt jelképes síremléket, melyet a XVIII. század leghíresebb magyar utazója, Benyovszky Móric tiszteletére készítetett.


Benyovszky Móric egy határozott, komoly fennkölt jellem, akinél a lángész csak gazdagon dotált természeti adomány nagy eszmék megvalósítására. S ez – a korát messze megelőzött eszmekör nyújtja a kulcsot egész története világos megértéséhez” – Jókai Mór

Katonatiszt, lázadó, hadi, majd politikai fogoly, felfedező, tengerész, Benjamin Franklin barátja, író, balsorsú uralkodó, és mindezt alig negyven év alatt. Több film készült életéről és mintegy száz évvel halála után Jókai Mór fordította le naplóját, dolgozta fel kalandjait regényes formában. A viszontagságos életű hazánkfia az egyik legjelentősebb magyar világutazónk volt. 1741. szeptember 20-án született a Nyitra-megyei Verbón és fordulatos éltének Madagaszkáron a franciákkal vívott csata lett dicső vége 1786. május 24-én, a Keleti-fok közelében, ahol emléktábláját végül 1995-ben elhelyezték.
Benyovszky hét évvel előzte meg az angol James Cook-kot észak-csendes-óceáni utazásával, valamint a franciákat is. Megítélése a korábbi évszázadokban az izgalmas kalandregényeknek is köszönhetően felemás és ellentmondó. Éppúgy ábrázolták hősnek, mint kalandornak, becsületes férfiúnak, álmodozó-világcsavargónak. Négy világrészen szerzett saját tapasztalataival, felfedezéseivel és a népek közötti kapcsolatok kialakításával messze túlnő az őt értékelők többségén.

A Kormány Nemzeti Évfordulók Bizottságának döntése alapján Benyovszky Móric születésének és halálának évfordulóit a kiemelt nemzeti évfordulók sorába emelte. A Magyar Művészeti Akadémia új székházában ünnepi ülésen emlékeztek meg a XVIII. század világhírű magyar utazójáról, hajósáról, felfedezőjéről, Madagaszkár egykori „királyáról”, Benyovszky Móricról. Az emlékápolásban kiemelkedő tevékenységet végzett személyek a rendezvényen elismeréseket vehettek át.

G. Némethy György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság elnöke. Fotó/Bonum-Tv-grab

Egy magyar sír az esőerdőben, ismét Benyovszky nyomában 3. részes dokumentumfilm. Az első rész itt megtekinthető: https://www.mediaklikk.hu/video/egy-magyar-sir-az-esoerdoben-ismet-benyovszky-nyomaban/

 

A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság dicséretében részesültek:

Voigt Vilmos, Monok István és Kocsis András Sándor a tudományos értékű „Benyovszky madagaszkári naplója” c. könyv kiadásáért, Kubassek János muzeológiai tevékenységéért, Cséke Zsolt dokumentumfilmjeiért, Szádeczky-Kardos Irma tudományos kutatásaiért, Randrianasolo Lalarison Richard a madagaszkári konzuli tevékenységéért, Nagy Tibor Magnus, Pozsgai Zsolt és Bradányi Iván a Benyovszky című új magyar musical elkészítéséért, amely bemutatásra vár részesült elismerésben. A díjat Szőcs Géza, a bizottság fővédnöke, G. Németh György a bizottság elnöke és Fekete Péter védnök nevében Krucsainé Herter Anikó helyettes kulturális államtitkár adták át.

A képen  balról: Juhász Judit, az MMA szóvivője. G. Németh György a Benyovszky Nemzeti Bizottság elnöke, Krucsainé Herter Anikó helyettes kulturális államtitkár, Szőcs Géza, a Benyovszky Nemzeti Bizottság fővédnöke. Fotó/benyovszky.hu

A 2021. évi jubileumi Benyovszky Emlékév jegyében ismertették a 2019-2021. évi kulturális stratégiát és áttekintették a következő három esztendő feladatait. 2021-ben Benyovszky Móric születésének 280. és halálának a 235. évfordulója tiszteletére tervezett eseményeket a nyilvánosság bevonásával kívánják emlékezetessé tenni, itthon és a határainkon túl is.


Benyovszky utca Antananarivoban, Madagaszkár fővárosában.

Forrás/Fotók: Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, www.benyovszky.hu

Korábbi írásunk a témában: https://www.lokal.hu/2018-06-nem-adjuk-benyovszkyt/

Kapcsolódó Cikkek