EUR: 316,68 Ft
CHF: 278,76 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Szeged

53 éves a Mars téri buszpályaudvar

1965. november 13-án adták át az utazóközönségnek Szeged központi autóbusz-pályaudvarát a Mars (akkori nevén Marx) téren. A kezdeti időkben naponta 900 járat fordult meg az állomáson, napjainkban ez szám már 1500-ra emelkedett.

Az 1960-as évek első felében a szegedi autóbusz-állomány megkétszereződött, ezért a 10-es AKÖV-nek (Autóközlekedési Vállalat) nap mint nap meg kellett küzdenie a zsúfoltság okozta problémákkal. Megtelt a MÁV Igazgatóság melletti helyi járatú központ és a Takaréktár utcai állomás is, ezért időszerűvé vált egy új pályaudvar létesítése.


A Mars (Marx) téri autóbusz-állomás 1967-ben

Az akkori városvezetés az új autóbusz-állomás helyszínéül a Mars (akkor nevén Marx) teret jelölte ki. A 60-as években korszerűnek számító, ipari televízióval, forgatható képernyőkkel, az utastájékoztatást szolgáló fényújsággal felszerelt buszközpontot 1965. november 13-án adták át az utazóközönségnek.

A korabeli újságcikkekből kiderül, hogy a nagy érdeklődéssel kísért ünnepélyes átadón megjelent dr. Komócsin Mihály, az MSZMP Csongrád megyei bizottságának titkára, Perjési László, az MSZMP Szeged városi bizottságának első titkára, Kovács Imre, a Csongrád megyei tanács VB-elnökhelyettese, Hidasi György, a MÁVAUT vezérigazgatója, Dianóczky János mérnök, az autóbusz-pályaudvar tervezője, valamint vállalatok és intézmények számos képviselője.


„A jelenlevőknek bemutatták az új pályaudvart, amelyet a legkorszerűbb vezérlőberendezéssel állítottak forgalomba. A többi között fényjelző berendezés közli az utasokkal a járatok indulását, s ugyancsak fényjelzővel adnak jelet a kocsik indulására. A távolsági járatok 19 kocsiállásból indulhatnak, a helyi járatok számára pedig a nagykörúton létesítettek úgynevezett leálló sávokat. Az első távolsági autóbuszok vasárnap nulla órakor indulnak ki az új létesítménytől. A helyi forgalmat lebonyolító autóbuszokat december 5-én indítják innen útjukra. Az új pályaudvar átadása-átvétele után a 10-es AKÖV igazgatósága fogadást adott vendégeinek a Tisza Szálló tükörtermében” – olvasható a Délmagyarország 1965. november 14-i számában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.