EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Egyéb Sopron

55 éves a Testvériség Néptáncegyüttes

Fennállásának 55. évfordulóját ünnepli a Testvériség Néptáncegyüttes. A jeles dátum kapcsán Csoltói József művészeti vezetővel beszélgettünk, aki kerek 30 esztendeje tevékenykedik a csapat élén.

Az értékek közvetítése és megőrzése sem utolsó feladat a Testvériség életében
Fotó: Peczar Henriett

Mit jelent önöknek az 55 éves jubileum?


Egy olyan közösséget, amely akkor egy közös célért, a helyi német nemzetiségi „Hienz” néptánchagyományok ápolásáért jött létre, és azóta is megszakítás nélkül azon munkálkodik, hogy ezt a kincset minél szélesebb körben megismertesse és népszerűsítse. A jubileumi gálaműsorral az volt a célunk, hogy alapítónk és egykori csoportvezetőnk, Brieber István és a magunk által készített legsikeresebb koreográfiákból állítsuk össze műsorunkat, amelyben szerepet kapnak alapító tagjaink, szenior és aktív táncosaink, utánpótlás- és gyermekcsoportjaink. Egy új koreográfia is készült a jeles ünnepre Glück auf Brennberg címmel, amelyhez a viseletünket is bővítettük.

Színvonalas gálaműsort adtak a néptáncosok
Fotó: Peczar Henriett

A több mint öt évtized alatt mi nem változott? Mit tart a legfontosabb üzenetnek?


Például az elmúlt 55 évben a Petőfi téren lévő próbatermünk épületének utcafrontja nem változott. A legfontosabbnak azt tartom, hogy létezik Sopronban és környékén olyan német nemzetiségi kultúra, amelynek tudása, tapasztalata mindenképpen megőrzésre érdemes.

Csoltói József 30 éve vezeti a néptáncegyüttest
Fotó: Peczar Henriett

Ön 30 éve vezeti a néptáncegyüttest. Milyen emlékekkel gazdagodott?

Már a kiskamaszkorom élményei is a csoporthoz kötnek, közben ott nőttem fel a nálam idősebb, később fiatalabb táncosokkal együtt. A turnék alkalmával beutaztam Európát, eljuthattam olyan országokba, ahova tizenévesen akkoriban csak kevesen. Csoportunk fennállása óta hosszú éveken keresztül a Testvériség Táncegyüttes nyerte el a Volánnál Az év útja címet. A táncosok a mindennapokban is barátok, és sokan közülünk nemcsak a színpadon, hanem az életben is párok lettek. A tánc szeretetét, a Testvériség összetartó erejét gyermekeink is megöröklik, hiszen a legutóbbi gálaműsorunkon is sok család szerepelt együtt a GYIK-ban.

Mennyire fontos a mai világban a néptánc?

Fontos, hogy a táncban összesűrített több évszázad alatt megöröklött tradicionális tudást megismerjék a mai kor emberei, és olyan mankót adjon az élethez, ami által stresszmentes, egészségesebb életet élhetünk.

A soproni Testvériség Néptáncegyüttes 1963-ban alakult azzal a céllal, hogy Sopron és a környékbeli falvak német nemzetiségi „Hienz” kultúráját átörökítse az utókor számára.

1988-tól Csoltói József vette át az együttes művészeti vezetését, nagy gondot fordítva az utánpótlás-nevelésre.

A hagyományok megőrzése is cél a Testvériségnél
Fotó: Peczar Henriett

Kapcsolódó Cikkek