EUR: 323,59 Ft
CHF: 292,01 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Külföld

90 éves Noam Chomsky, a generatív grammatika atyja

December 7-én lesz kilencvenéves Noam Chomsky amerikai nyelvész, filozófus, társadalomkritikus, aktivista, a modern nyelvészet atyja, korunk egyik legjelentősebb gondolkodója.

Philadelphiában született 1928. december 7-én, ukrajnai zsidó apja 1913-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba. Az apa baloldali demokrata meggyőződése mellett a zsidó öntudatot is fiába plántálta, akire nagy hatással voltak az anarchoszindikalista nézetek és George Orwell munkái is.


1945-ben kezdte meg tanulmányait a Pennsylvaniai Egyetemen filozófia és nyelvészet szakon, az ötvenes évek elején néhány évig a Harvardon is tanult. 1955-ben a Pennsylvaniai Egyetemen nyelvészetből doktorált, disszertációja a nyelvelmélet logikai szerkezetéről szólt.

A tudományos világ 1957-ben figyelt fel rá, amikor megjelent Mondattani szerkezetek című munkája, amelyben – majd később az 1968-as Nyelv és elme című könyvében – megalkotta az “univerzális nyelvtan” fogalmát. Alapgondolata, hogy az ember elmebéli képessége (nyelvi kompetenciája), amely alkalmassá teszi anyanyelvének elsajátítására, az emberiség minden egészséges egyedénél egyforma. A nyelvek változatosságának sem kulturális, sem faji különbségekhez nincs köze, csupán a történeti véletlennek köszönhető. Chomsky (a strukturalistákkal karöltve) mondta ki először, hogy a nyelvészet természettudomány, amely matematikai eszközökkel képes modellálni azoknak a rendszereknek a működését, amelyeket fel akar tárni.


A Mondattani szerkezetekben olyan matematikai modellt alkotott, amellyel formalizálta a leíró nyelvészetet. Megkülönböztette a nyelvek felszíni és mélystruktúráját, ez utóbbit a nyelv alapjának minősítette, amely bizonyos transzformációk révén létrehozza a felszíni struktúrákat, azaz a nyelvi megnyilvánulásokat. Az általa felvázolt és róla elnevezett Chomsky-hierarchia a formális nyelvet a növekvő kifejezőerő szerint bontja osztályokra. Mindez azt jelenti, hogy minden egymás után következő osztály előállíthatja a formális nyelvnek egy, az előtte álló osztálynál tágabb csoportját. Chomskyt az analitikus filozófia képviselői is meghatározó személyiségnek tartják, a kognitív tudományok művelői pedig az irányzat egyik előfutárát látják benne.

A nagyközönség előtt sarkos politikai-közéleti megnyilvánulásaival lett ismert, az 1990-es évektől megnőtt politikai aktivitása, társadalomkritikus szerepvállalása. A magát anarchoszindikalista és libertariánus szocialistaként jellemző tudós bírálja az Egyesült Államok világhatalmi törekvéseit. Elítélte a részvételt a vietnami háborúban, az iraki szerepvállalás kapcsán Amerika háborús szenvedélyéről beszélt, hazáját a világ legfőbb terrorista államának tekinti. Barack Obama hirosimai látogatása előtt aláírta azt a levelet, amely arra szólította fel az akkori amerikai elnököt, hogy mindenképpen találkozzon az atomtámadások túlélőivel, és vizsgálja felül a bocsánatkérés elutasításáról szóló döntését. Donald Trump megválasztása előtt részt vett a Stop Hate kampányban (olyan nevek mellett, mint Jane Fonda, Danny Glover és Harry Belafonte, valamint Jonathan Demme filmrendező). Az azóta megválasztott amerikai elnökről alkotott véleményét azóta sem rejti véka alá.

Úgy véli, hogy a szabadság látszata ellenére a nyugati társadalmak felett a nagyvállalatok uralkodnak, amelyek a propaganda révén gyakorolják hatalmukat. Bírálja a környezetvédőket is, akik akarva-akaratlan e vállalatok érdekében lépnek fel.

A szólásszabadság feltétlen híve. Bár a nácizmus és a totalitárius rendszerek esküdt ellensége, védelmébe vette a nyíltan holokauszttagadó Robert Faurisson francia történészt, és még soha nem indított pert az őt ért, olykor becsületsértésnek minősíthető kritikák miatt sem.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetem emeritus professzora, 2017 ősze óta az Arizonai Egyetem nyelvészeti tanszékén tanít. Tagja számos tudományos társaságnak, akadémiának, több kitüntetés birtokosa (George Orwell-díj, Kyoto-díj, James Killian-díj, Helmholtz-érem, Benjamin Franklin-érem, Asztúria Hercege Díja, Carl von Ossietzky-díj). Róla neveztek el egy szabódarázs méhet, korábban a Columbia Egyetemen egy hosszú éveken át tartó csimpánzkísérlet alanyának a Nim Chimsky nevet adták tudóstársai – és nem elismerésként.

Még a celebvilág prominens szereplőinek gondolkodására is meghatározó hatást gyakorol. Legutóbb Meghan Markle, Harry herceggel való megismerkedésének idején, osztotta meg 2 millió Instagram követőjével, mennyire kiváló munkának tartja Chomsky Who Rules the World című könyvét. A meglepődött Chomsky természetesen örült a megtiszteltetésnek, és abbéli reményét fejezte ki, hogy sok tekintetben “felrázza majd” a brit királyi családot.

A nyelvész professzor 2004-ben Magyarországon is járt, a Magyar Tudományos Akadémián előadást tartott A biolingvisztika és az emberi minőség címmel.

Kapcsolódó Cikkek