EUR: 323,80 Ft
CHF: 292,62 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Tatabánya

A Bányász legendája Tatabánya díszpolgára

Szabó György lett 2018-ban Tatabánya díszpolgára. A város legrangosabb elismerését a Szent Borbála-napi ünnepi közgyűlésen adták át.

A Jászai Mari Színházban rendezett ünnepségen vehette át Farkas Lászlóné és Kovácsné Hetényi Mária az Ezüst Turul Díjat, de itt adták át a Szabó Ignác díjat is – utóbbit idén a képviselő-testület döntése értelmében dr. Szalai Zsuzsa és dr. Geiszelhardt Gábor kaphatta meg.


A bányászok védőszentjének napja városunk jeles ünnepe. Az egészségügy és a szociális szféra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek járó Szabó Ignác díjat idén dr. Szalai Zsuzsa és dr. Geiszelhardt Gábor kapta. Dr. Szalai Zsuzsa a Család és Gyermekjóléti Központban 1988-tól ingyenes jogi segítségnyújtással próbál megoldást találni a szociális és jogi problémákkal küzdő családok számára. Mindezek mellett önkéntes munkájával nagymértékben hozzájárul a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány és a Komárom-Esztergom Megyei Rákellenes Egyesület működéséhez is. Dr. Geiszelhardt Gábor elhivatott háziorvos, 2015-ben megkapta a címzetes főorvosi kitüntetést, valamint 2017-ben „Az év családorvosa a Kárpát-medencében” magyarországi díjazottja lett.

Tatabánya önkormányzatának képviselő-testülete idén Farkas Lászlónét és Kovácsné Hetényi Máriát jutalmazta Ezüst Turul Díjjal. Farkas Lászlóné 1985-ben lett a Dolgozók Gimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatóhelyettese, majd hat évvel később igazgatója. Vezetése alatt az általa igazgatott szakközépiskola folyamatosan korszerűsödött és bővült. A díjátadón sajnos nem tudott jelen lenni, így helyette lánya, Farkas Krisztina vette át az elismerést. Kovácsné Hetényi Mária 1976-ban fiatal szakemberként került az akkor megnyíló új művelődési házba, a KPVDSZ-be. Az elmúlt több mint négy évtizedben bebizonyította, hogy az általa vezetett intézmény olyan szellemiséget képvisel, amely mind a látogatók, mind a kollégák körében elismerést vált ki.


Tatabánya idei díszpolgára a Tatabányai Bányász SC legendás labdarúgója, Szabó György lett. 510 alkalommal szerepelt a Bányász mezében az első osztályban, majd később öt éven át volt a csapat technikai vezetője. 18 éven keresztül örvendeztette meg játékával a tatabányai szurkolókat, és a hosszú évek alatt mindig hű maradt városához és klubjához.

Kapcsolódó Cikkek