EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Belföld

A biztonság turisztikai versenyelőny

A kormány politikájának köszönhetően a nyugat-európai államokhoz képest Magyarországon alacsonyabb a terrorfenyegetettség, ami jelentős versenyelőny a turizmusban – közölte a Miniszterelnökség stratégiai elemzésért felelős helyettes államtitkára kedden egy zalakarosi konferencián.

Franczel Richárd a felsőoktatási, turisztikai és rendészeti szervezetek által szervezett III. Turizmus és biztonság című nemzetközi tudományos konferencián felidézte: a rendszerváltás után a kelet-közép-európai államok a nyugati mintákat próbálták másolni, és csak a migrációs válság megjelenése hozta felszínre az első kritikákat.


Magyarországon “a jó kormányzás egyik alapelve” a biztonságérzet, és éppen a kormány politikájának köszönhetően a nyugat-európai országokhoz képest alacsonyabb a terrorfenyegetettség. Ez pedig “jelentős versenyelőny a turizmusban” – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Kifejtette: a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik tavalyi jelentése szerint a terrorizmus által leginkább sújtott országokban – Belgiumban, Franciaországban és Törökországban – jelentősen csökkent a turisták száma, ezzel együtt a turizmusból származó bevételek összege is.


A turizmusban a hangsúly egyre inkább áttevődik a vidéki rendezvényekre, fesztiválokra. A kormány azért is támogatja a sportrendezvényeket, fesztiválokat, mert azok erősítik az országimázst – mondta Franczel Richárd.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy 2015-től – amikor megszaporodtak a járművekkel végrehajtott terrortámadások – Magyarországon is foglalkozni kezdtek a hasonló esetek elleni védekezéssel. A budapesti karácsonyi vásárokon ezért jelentek meg az útakadályok, de a korábbi évekhez képest idén “a terrorizmussal kapcsolatos biztonságpolitikai helyzet kicsit kedvezőbben alakul”.

A Századvég által készített egyik friss kutatási jelentésből vett adatokkal alátámasztva Lakatos Tibor elmondta: egyre többen vannak azok, akik a saját lakóhelyükön biztonságban érzik magukat, erről a megkérdezettek több mint 90 százalékának volt kedvező véleménye.

Hozzátette, hogy a nyáron emelkedett a zsebtolvajlások, strandi lopások száma a korábbi évekhez képest, akárcsak a vízi szabálysértések, vízi mentések száma, ezért ezek megelőzésére komolyabb figyelmet kell fordítani.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A McDonald’s Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi érdekeltségét

    A McDonald’s Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi érdekeltségét

    Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald’s Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (franchise) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

  • Országgyűlés Hivatala: Legitim a szavazógépek működése

    Országgyűlés Hivatala: Legitim a szavazógépek működése

    Az Országgyűlés Hivatalának álláspontja nem változott, továbbra is szabályosnak tartják a szavazógépek kártya nélküli működését – közölte a hivatal az MTI-vel, miután Demokratikus Koalíció (DK) pénteken sajtótájékoztatón arra kérte Kövér László házelnököt, adjon engedélyt az ellenzéki pártoknak a parlament elektronikus szavazógépeinek és az azokat működtető rendszernek az átvizsgáltatására.