2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Dunaújváros

A cél egy toronyház teteje!

Tizenöt percet tölt sminkeléssel minden nap, sosem néz le munka közben, és a legközelebbi célja egy toronyház tetejére kimászni. Ádám Krisztián tíz éve kezdte a kötéltáncosi pályafutását, akkor még csak egy méter magasan. A kétszáz éves színházdinasztia legfiatalabb tagja YouTube-videókból tanulta a mesterséget, ugyanis családjában ő az első, aki kötélre állt. 

– Eleinte egy, később két méter magasan, most már hét méteren van a kötél, ami valójában egy erős, sodrott acéldrót. Külföldi cirkuszok, kötéltáncosok videóit néztem, abból lestem el a fogásokat, titkokat. Sok, akrobatikus mutatványhoz ideálisabb az alacsony testalkat, én viszont magas vagyok, de ez nem akadályozott meg abban, hogy megtanuljam – mondta Krisztián, akinek a családjában késdobálók, zsonglőrök és biciklis artisták is vannak.


A kétszáz éves cirkuszi dinasztiában senki sem lépett még kötélre Fotó: Urbán Ádám

– Gyerekkoromban tevékkel dolgoztam, a testvéreimmel biciklit építettünk a zsonglőrködéshez, hatan vagyunk, mindig csináltunk valami érdekeset. A kötélen kívül van egy halálkerék számom is, amiért megkaptam a Porond Ifjú Csillaga díjat. A kötél meg olyan mint az élet, oda kell figyelni, mindig vannak kilengések, egyszer-kétszer majdnem leestem, de megtanultam, hogy bele tudok kapaszkodni – árulta el Krisztián, aki sosem használ sem biztosítékot, sem hálót.

Sosem használ biztosítókötelet a porond ifjú csillaga Fotó: Urbán Ádám

 

– Tartás van bennem, de nem félelem, mert akkor fel sem szabadna menni. Olykor ki kell zárnom a közönséget, nem szabad lazán venni, odafigyelni a sikoltozásra, a hangoskodásra – magyarázta a cirkuszi hierarchia tetején álló kötéltáncos. – A vadállatos számok, a légtornászok és a magas drótos számok a legerősebbek, mert ezek a legveszélyesebbek. De általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedik a színvonal. Az újcirkusz magasra tette a lécet, az utazó cikruszoknak is fejlődnie kell, hogy lépést tudjanak tartani – mondta Krisztián, aki családjával újra útnak indul hamarosan, hogy megint beindítsák utazó cirkuszukat. Előtte azonban még egy nagy kísérletre készül.

– Szeretnék két toronyház közé kihúzott dróton végigsétálni, mint ahogy Philippe Petit is tette a Világkereskedelmi Központ ikertornyai között, vonz a veszélyes kihívás. Idehaza nincs ilyen magas épület, de nekem megteszi valamelyik tízemeletes panelház is – árulta el titkos tervét a Fővárosi Nagycirkusz kötéltáncosa, akinek felesége sem úszta meg: ugyan civil volt, de mostanra már ő is gyakorol, egy nap talán fel is lép a veszélyesen élő férje oldalán.

Kapcsolódó Cikkek