2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Nagykanizsa

A gróf ma újra fegyvert fogna

Gróf Somssich Antalnak, „két nemzet hősének” nevét őrzi mostantól a zalakomári iskola. A lengyel és a magyar szabadság ügyét is szolgált tiszt 60 évvel ezelőtt halt meg, s feleségével együtt a település ormándpusztai temetőjében nyugszik.

Somssich Antal megjárta az első világégés nagy csatáit, harcolt a szerb, majd az olasz fronton is, bátorságáért, helytállásáért több kitüntetést kapott – idézte életrajzát Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója. Később, 1919 és 1923 között a lengyel hadseregben szolgált: a 10. ulánus litván hadosztály parancsnokaként részt vett a Vörös Hadsereg elleni 1920-as győztes hadjáratban, szolgálatát alezredesként fejezte be, és megkapta a lengyel vitézségi érmet. A gróf a háborúk után hazatért, és ormándpusztai birtokát igazgatta, majd országgyűlési képviselőként is tevékenykedett. A második világháború végén a szovjet csapatok kirabolták a kastélyát, majd őt és családját kitelepítették, s bár később visszatérhetett, csak a cselédházban lakhatott 1958-as haláláig.


Somssich Antal emléktábláját Németh Szilárd (balról) és Cseresnyés Péter avatta fel (Fotó: Gergely Szilárd)

Mint Magyar Ferenc mondta, Somssich élete azt üzeni a mának, hogy a szabadságért, a hazáért, az elvekért és a meggyőződésért érdemes vállalni a harcot, az áldozatot, s ezek az értékek a XXI. században is fontosak, mert az információrobbanás korában sem feledkezhetünk meg múltunkról, gyökereinkről, hőseinkről s az ő helytállásukról.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Somssich Antal két nemzet hőse volt, jó példája a lengyel–magyar szolidaritásnak. Mindkét nép tudja, tette hozzá a politikus, hiszen a bőrén tapasztalta meg, milyen értéke van a szabadságnak, a függetlenségnek, amit újra és újra ki kellett vívnunk, meg kellett védenünk történelmünk során.


Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője leszögezte, gróf Somssich Antal, a zalakomári iskola névadója a mi hősünk, s akkor cselekszünk helyesen, „ha nemcsak az iskola névtábláján, hanem a szívünkben is őrizzük őt. Példaképként, aki nem félt harcba indulni a szabadságért, nem félt harcolni a jövőért.”

– Életrajzát ismerve nem lehet kétségünk, Somssich gróf újra fegyvert fogna – szögezte le Cseresnyés Péter. – Azt mondaná katonaként, országgyűlési képviselőként, de akár a kommunisták által kisemmizettként, kitelepítettként is: nem fogadjuk, nem fogadhatjuk el, hogy mások döntsenek a fejünk fölött arról, hogyan akarunk élni. És azt is mondaná: nem hagyhatjuk, hogy a szabadon választott országgyűlésünk törvényeit mások átírják, megváltoztassák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.