2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Nagykanizsa

A gróf ma újra fegyvert fogna

Gróf Somssich Antalnak, „két nemzet hősének” nevét őrzi mostantól a zalakomári iskola. A lengyel és a magyar szabadság ügyét is szolgált tiszt 60 évvel ezelőtt halt meg, s feleségével együtt a település ormándpusztai temetőjében nyugszik.

Somssich Antal megjárta az első világégés nagy csatáit, harcolt a szerb, majd az olasz fronton is, bátorságáért, helytállásáért több kitüntetést kapott – idézte életrajzát Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója. Később, 1919 és 1923 között a lengyel hadseregben szolgált: a 10. ulánus litván hadosztály parancsnokaként részt vett a Vörös Hadsereg elleni 1920-as győztes hadjáratban, szolgálatát alezredesként fejezte be, és megkapta a lengyel vitézségi érmet. A gróf a háborúk után hazatért, és ormándpusztai birtokát igazgatta, majd országgyűlési képviselőként is tevékenykedett. A második világháború végén a szovjet csapatok kirabolták a kastélyát, majd őt és családját kitelepítették, s bár később visszatérhetett, csak a cselédházban lakhatott 1958-as haláláig.


Somssich Antal emléktábláját Németh Szilárd (balról) és Cseresnyés Péter avatta fel (Fotó: Gergely Szilárd)

Mint Magyar Ferenc mondta, Somssich élete azt üzeni a mának, hogy a szabadságért, a hazáért, az elvekért és a meggyőződésért érdemes vállalni a harcot, az áldozatot, s ezek az értékek a XXI. században is fontosak, mert az információrobbanás korában sem feledkezhetünk meg múltunkról, gyökereinkről, hőseinkről s az ő helytállásukról.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Somssich Antal két nemzet hőse volt, jó példája a lengyel–magyar szolidaritásnak. Mindkét nép tudja, tette hozzá a politikus, hiszen a bőrén tapasztalta meg, milyen értéke van a szabadságnak, a függetlenségnek, amit újra és újra ki kellett vívnunk, meg kellett védenünk történelmünk során.


Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője leszögezte, gróf Somssich Antal, a zalakomári iskola névadója a mi hősünk, s akkor cselekszünk helyesen, „ha nemcsak az iskola névtábláján, hanem a szívünkben is őrizzük őt. Példaképként, aki nem félt harcba indulni a szabadságért, nem félt harcolni a jövőért.”

– Életrajzát ismerve nem lehet kétségünk, Somssich gróf újra fegyvert fogna – szögezte le Cseresnyés Péter. – Azt mondaná katonaként, országgyűlési képviselőként, de akár a kommunisták által kisemmizettként, kitelepítettként is: nem fogadjuk, nem fogadhatjuk el, hogy mások döntsenek a fejünk fölött arról, hogyan akarunk élni. És azt is mondaná: nem hagyhatjuk, hogy a szabadon választott országgyűlésünk törvényeit mások átírják, megváltoztassák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.