EUR: 323,93 Ft
CHF: 289,90 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Székesfehérvár

A híres fehérvári huszárok

A Fehérvári Huszárok Egyesülete a hagyományoknak megfelelően december 11-én Pátzay Pál huszár szobránál emlékezett meg az egykori 10. huszárezred ütközeteiről.

Közülük is a legnevezetesebb és legvéresebb volt az 1914 decemberében, a lengyelországi Limanowa melletti csata, amelynek során a magyar lovasság hősiesen megküzdött az orosz csapatokkal, és megállította előrenyomulásukat. A 10-es huszárok emlékműve, Pátzay Pál 1939-ben felavatott lovas szobra körül számos érdeklődő gyűlt össze.


Cser-Palkovics András és Molnár Krisztián is koszorúzott Fotó: ÖKK, Simon Erika

Az emlékezés virágait a Fejér Megyei Közgyűlés és Székesfehérvár önkormányzata nevében dr. Molnár Krisztián elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester helyezte el. A székesfehérvári helyőrségben állomásozó katonai alakulatok nevében Benda László ezredes, dr. Murinkó Attila ezredes és Csaba Tibor alezredes, Limanowa város nevében Marek Sukiennik tisztelgett a hősök emléke előtt. Koszorút helyezett még el hét civil egyesület, továbbá huszárok és hagyományőrzők. Az ünnepség ágyúdörrenéssel zárult Szent Borbála és a hősök tiszteletére.

Kapcsolódó Cikkek