EUR: 313,91 Ft
CHF: 276,69 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Belföld

A humanitárius vízum csak ösztönözné a migrációt

Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az Európai Unió megoldási javaslatai a kvótarendszertől kezdve a humanitárius vízumig nem megállítanák, hanem csak ösztönöznék a migrációt.

Kovács István az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta: az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) által hétfőn elfogadott humanitárius vízum csak egyike a migrációt segíteni akaró, megkezdett jogalkotói folyamatoknak.


Nyolc olyan jogalkotás van folyamatban – a humanitárius vízumtól kezdve, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex)átalakításán át, a dublini rendelet reformjáig -, amely által az unió több százezer illegális bevándorlót akar Európába “importálni” – jelentette ki. Mivel azonban nincs konszenzus az unióban, többek között a visegrádi országok ellenállása miatt, ezeket a jogszabályokat nem lehetett bevezetni, ami pedig a nemzetállami intézkedések felértékelődéséhez vezetett – fűzte hozzá.

Magyarország migrációs politikáját most Olaszország is átveszi, mert látja, hogy az uniótól nem számíthat segítségre – emelte ki Kovács István.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek