EUR: 323,80 Ft
CHF: 292,62 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Belföld

A humanitárius vízummal legálisan léphetnének be az EU-ba azok, akik eddig illegálisan jöttek

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szerint az lenne a cél az úgynevezett humanitárius vízummal, hogy akik eddig illegálisan érkeztek az Európai Unióba (EU), most legálisan, egy EU-tagállam unión kívüli külképviseletén jelentkezhessenek, és célzottan beadhassák a kérelmüket egy adott EU-s országba.

Janik Szabolcsot arról kérdezték kedden az M1 aktuális csatornán, hogy az Európai Parlament (EP) a nap folyamán, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.


A szakértő azt mondta: az EP szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság áprilisig alkosson erre egy jogszabálytervezetet.

Megjegyezte: az elfogadott jelentés arról nem szól, hogy mely harmadik országok jöhetnek szóba.


Ugyanakkor a javaslatban szerepel, hogy előszűrést, elővizsgálatot kell végezni a külképviseleteken, megnéznék, hogy mennyire megalapozott az, hogy később az adott ember szeretne menedékkérelmet benyújtani egy EU-tagállamba – közölte.

Fontos kérdés, hogy lesz-e ehhez megfelelő mennyiségű és képzettségű apparátus – tette hozzá Janik Szabolcs. Felhívta a figyelmet arra is: nehéz elképzelni, hogy ha ezt több tízezren igényelnék egy adott harmadik országban, akkor ne roppanna meg a külképviseleti rendszer.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Lopott videóval kampányol Kálmán Olga

  Lopott videóval kampányol Kálmán Olga

  Engedély nélkül használta fel az ATV felvételét, és ezzel törvényt sértett Kálmán Olga, az ellenzéki roncsderbi egyik főpolgármester-jelöltje – írja az Origo.

 • Drónnal mentik a bajbajutottakat

  Drónnal mentik a bajbajutottakat

  Drónflottát állítottak “hadrendbe” a Balaton partján. Az egyelőre három “minihelikopterből” álló flotta két egysége: Alfa és Bravo a bajbajutottak felderítésében nyújthat segítséget, a harmadik Charlie egy magától felfújódó mentőegységet képes ledobni a vízben.

 • Szexuális erőszakért ítélték el a zenetanárt

  Szexuális erőszakért ítélték el a zenetanárt

  Folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték a paksi pedofil zenetanárt, aki táborozás közben éjjelente, a felügyeletére bízott kislányok mellé feküdt, csókolgatta és illetlen helyen simogatta őket.