2019. április 24., szerda
György

Belföld

A migráció lehet az EP-választás meghatározó kampánytémája

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a migráció lehet a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás meghatározó kampánytémája.

Korábban nem fordult elő, hogy lenne egy európai kérdés, amely csaknem mindenhol meghatározza az EP-választás kampányát, de most a migráció ilyen ügy lehet – mondta Gulyás Gergely az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén. A migránsok szétosztási mechanizmusára utalva leszögezte: Magyarország elfogadja a szolidaritást alapelvként, de semmilyen kvótát nem fogad el, annak jogi alapja sincs.


Magyarország Európa-politikájáról, illetve a magyar-német kapcsolatokról tartott tájékoztatójában a miniszter úgy vélekedett, hogy azok a politikai folyamatok, amelyek Németországban lejátszódtak, egész Európában le fognak zajlani. Németországban korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a nagy pártok koalíciójának ne legyen nagyon nagy többsége, mégis ez látszik, és az EP-ben is hasonló lesz a helyzet – mondta. A baloldal várhatóan gyengülni fog, mert sosem állt ilyen rosszul Európa nagy államaiban, mint most – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Németországban a nagykoalíció gyakorlattá vált az utóbbi időben, de ez a helyzet mára megváltozott, és elsősorban a migráció rajzolta át az erőviszonyokat.


Kijelentette: Magyarországnak Németország a legstabilabb és legfontosabb politikai és gazdasági szövetségese, és bár “sok kérdésben nem értünk egyet”, kölcsönös érdek a jó együttműködés.

A miniszter kitért arra is: “több érdek szorításában vagyunk”, és Európa megosztottabb, mint valaha. Ahhoz, hogy az EU sikeres legyen, világossá kell tenni, mely területeken kell együttműködni, és melyek azok a területek, ahol a társadalmak közti különbségek miatt nincs egyetértés – magyarázta. Hozzátette: a különbözőségek elfogadására van szükség bizonyos kérdésekben, és a migráció is ilyen.

A következő többéves uniós költségvetésről elmondta: megállapodásra van szükség a nettó befizető tagállamok, valamint a kohéziós alap és az agrártámogatások haszonélvező országai között. A magyar álláspont egyértelmű: ha már a Brexit miatt a főösszeg csökken, mindenkinek arányosan többet kellene befizetni, erre Magyarország készen is állna, de ennek a lehetőségnek nagy az elutasítottsága, így valószínűleg mindenkinek kevesebb fog jutni – mutatott rá.

A miniszter szerint a kohéziós alap célja a tagállamok közötti életszínvonalbeli különbségek csökkentése, de az Európai Bizottság javaslata szerint a kisebb növekedést felmutató országokat kell segíteni, az életszínvonalbeli különbségek pedig másodlagosak. Azon országoknak volt azonban magas a gazdasági növekedése, amelyek betartották a maastrichti kritériumokat, vagyis a javaslat azokat büntetné, akik betartják a szabályokat – fűzte hozzá.

Az ülésen több ellenzéki képviselő firtatta, hogy Gulyás Gergely hogyan látja Magyarország geopolitika irányultságát. A miniszter azt mondta: Magyarország EU-tagsága nemzeti érdek, és a NATO képes a legnagyobb biztonságot szavatolni, így helyes döntés volt csatlakozni ezekhez az integrációkhoz.

Ugyancsak több képviselő kérdezett Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő ügyéről. Gulyás Gergely leszögezte: Magyarország nemzetközi egyezmények alapján ad politikai menedékjogot. Hozzátette azt is, hogy az Európa Tanács és az Egyesült Államok az elmúlt egy-két évben is bírálta a macedón börtönviszonyokat és igazságszolgáltatást, az Európai Bizottság 2018-as országjelentése szerint pedig politikai befolyás érvényesül a macedón igazságszolgáltatásban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Árokparton szülte meg babáját

  Árokparton szülte meg babáját

  Két héttel a szülése előtt vett először terhességi tesztet az a máriabesnyői kismama, aki két héttel később a patak partján világra hozta, majd magára hagyta kisfiát.

 • Autóban megöl a mobil

  Autóban megöl a mobil

  Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában.

 • Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László technológiai miniszter kedden.

 • Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Az első állomás Kazahsztán, ahol az ország új vezetőivel ismerkedik meg a magyar miniszterelnök. A végső úti cél azonban Kína, ahol a világ legnagyobb gazdasági programjának a világtalálkozóján vesz részt a kormányfő.