EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,30 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

A nők kedvezményes nyugdíja 2019-ben

Jövőre is igényelhető a nők kedvezményes nyugdíja, a lehetőséggel 2019-ben is több ezer hölgy élhet. Az érintett nők fellélegezhetnek, mert jövőre még nem szigorodnak a kedvezményes nyugdíj feltételei.

A hatályos szabályozás szerint ilyen nyugdíjat az életkorától függetlenül – tehát a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár betöltése előtt – az a hölgy igényelhet, aki legalább 40 évi jogosultsági időt szerzett, amelyből alapesetben legfeljebb 8 évet szerezhetett a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével. Így az érintett igénylőnek legalább 32 évnyi szolgálati időt keresőtevékenységgel (munkával) kellett megszereznie. Ettől a szigorú szabálytól jövőre is csak két különleges esetben lehet eltérni.


Nyolc évnél hosszabb időszakot akkor vehetnek figyelembe a gyermeknevelés kapcsán, ha egy édesanya (örökbefogadó anya) súlyosan fogyatékos gyermekét gondozza, ekkor 10 év is beszámítható a szolgálati időbe a gyermekére tekintettel kapott ellátások és ápolási díj folyósítási tartamából. Abban az esetben pedig, ha az édesanya (örökbefogadó anya) a saját háztartásában legalább öt gyermekét nevelte, akkor az ötödik gyermektől plusz egy-egy év vehető figyelembe a gyermeknevelés kapcsán, vagyis csökken a munkával szerzett szolgálati idő hosszát illető törvényi elvárás.

A jogosultsági időbe 2019-ben sem számít be semmilyen tanulmányi idő, a munkanélküli ellátás folyósításának ideje, a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás időszaka, a passzív táppénzen töltött idő, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett időszak, valamint a 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díj folyósításának tartama.


Ugyanakkor vannak speciális esetek, amelyek beszámíthatók a keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időbe. Ilyen a prémiumévek programban való részvétel, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás ideje, az egyszerűsített foglalkoztatás hatálya alá tartozó munkavégzés időtartama, a gyermekgondozási segély folyósítása alatti engedélyezett munkavégzés. A mezőgazdasági termelőszövetkezeti tag esetén kizárólag a tagság időtartama minősül jogosultsági időnek, az első belépés teljes naptári éve nem. Ezen kívül továbbra is beszámítható a szakmunkás és a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári szakmai gyakorlata.

A nők kedvezményes nyugdíja igénylésének szerencsére már nem feltétele, hogy azon a napon, amelytől az érintett hölgy kéri a nyugdíja megállapítását, ne álljon társadalombiztosítási jogviszonyban (vagyis bármilyen jogviszonyban dolgozhat tovább, nem kell a jogviszonyát megszüntetnie a nyugdíj igénylése miatt.)

A nők kedvezményes nyugdíjának összegét jövőre is ugyanúgy állapítják meg, mint a korbetöltött öregségi nyugdíj összegét. Így nem csak a jogosultsági idő, hanem az érintett hölgy egész élete során szerzett összes szolgálati idő és az 1988 óta szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező kereseteiből számított nettó havi átlagkeresete figyelembe vételével számítják ki a kedvezményes nyugdíj összegét. Emiatt a kedvezményes nyugellátásban részesülő hölgy nem kérheti majd a nyugdíja újraszámítását akkor, amikor betölti a nyugdíjkorhatárát.

A kedvezményes nyugdíj teljes nyugdíj, nem terheli semmilyen levonás amiatt, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt vették igénybe ezt a nyugellátást. (Éppen ez jelenti a legnagyobb kedvezményt: a korhatár betöltése előtt levonások nélkül lehet nyugdíjban részesülni.)

A kedvezményes nyugdíj mellett a versenyszférában jövőre nagyon kedvező feltételekkel dolgozhat az érintett hölgy, ha a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban dolgozik tovább. Ilyen esetben a keresetét csak 15% személyi jövedelemadó terheli majd, semmilyen más közterhet nem kell fizetnie, miközben a munkáltatója is teljes mértékben mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól.  A nyugdíjas hölgy így szerzett keresete nem számít bele az ún. éves összeghatárba sem, vagyis bármennyit kereshet, nem kockáztatja a nyugdíja folyósításának felfüggesztését. A közérdekű nyugdíjas szövetkezetben személyesen közreműködő nyugdíjas tagként dolgozó hölgy összes kedvezménye is marad 2019-ben. Természetesen ezekben az esetekben a nyugdíj melletti munkavégzés alapján nem jár az ún. “félszázalékos” nyugdíjnövelés, hiszen az érintett nyugdíjas hölgy nem fizet nyugdíjjárulékot a keresete után.

Ha olyan jogviszonyban (pl. vállalkozói jogviszonyban vagy megbízási szerződés alapján) dolgozna, amely nem tartozik a Munka Törvénykönyve hatálya alá, akkor a kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgynek arra jövőre is ügyelnie kell, hogy a nyugdíjjárulék-alapot képező éves jövedelme ne haladja meg a jövő januárban érvényes minimálbér 18-szorosát, mert ha valamelyik hónapban esetleg meghaladná, akkor a következő hónaptól az év végéig jövőre is felfüggeszthetnék a nyugdíja folyósítását.

A közszférában a különböző közszolgálati jogviszonyokban jövőre sem lehet felvenni egyidejűleg a nyugdíjat és az illetményt, ezért a nyugdíj folyósítását az ilyen jogviszony esetleges fennállásának teljes tartamára felfüggesztik.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.