EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Veszprém

A Szent Korona védelmezőire emlékeztek

A koronaőrök 1944 novemberében tettek tanúbizonyságot példás helytállásukról, amikor a viharos idők, vagyis a háború pusztítása elől Veszprémbe helyezték a Szent Koronát. A nemzeti ereklye egy hónapon át „vendégeskedett” a Nemzeti Bank sziklaóvóhelyén, onnan előbb Kőszegre vitték, majd 1945-ben Ausztriába. A magyar országhatárt legközelebb már csak 1978-ban lépte át, amikor az Amerikai Egyesült Államok visszaszolgáltatta a koronázási ékszereket.

Fejet hajtottak a koronaőrök emléke előtt (fotó: Domján Attila)

A korona távozásának évfordulóján megemlékezést szerveztek annál az épületnél, amelyben a háború idején őrizték. Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében az összefogásra helyezte a hangsúlyt. Többek között civil szervezetek, alapítványok és Veszprém Város Önkormányzata összefogásával jöhetett létre az emlékmű, amely előtt 2010 óta minden évben megemlékeznek, hogy így őrizzék meg értékeinket és hagyományainkat.


Dr. Horváth Zsolt az összefogásra helyezte a hangsúlyt beszédében (fotó: Domján Attila)

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében háláját fejezte ki azoknak az embereknek, akik hozzájárultak az emlékmű megszületéséhez, és azoknak, akik a mai napig gondoskodnak arról, hogy az emlékezés hagyománnyá váljon: így a Padányi iskolának is, hiszen az intézmény szívügye, hogy a középiskolás korosztály is emlékezzen, és tisztában legyen a múltban történtekkel.

Porga Gyula hálát mondott azoknak, akik révén a megemlékezés hagyománnyá vált (fotó: Domján Attila)

Szabó György tábori lelkész üdvözölte az emlékezés pillanatát; imádságában az adventi várakozás alatti múltidézés jelentőségét és fontosságát hangsúlyozta.

A beszédek után elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek