2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

A szórványmagyarság megőrzése a kulcs a tömbmagyarság megőrzéséhez

A szórványban élő magyarok a magyarság bástyái, s a szórványmagyarság megőrzése azért nagyon fontos, mert az a kulcs a tömbmagyarság megőrzéséhez – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a felvidéki Léván, ahol ünnepi köszöntőt mondott a Rákóczi Szövetség oktatási és nevelési támogatásának ünnepélyes átadásán csütörtökön.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette: a szórványban élő magyarság fogyása magában hordozza annak veszélyét, hogy a tömbmagyarság is szórványosodni fog, ezért is fontos a szórványban élő magyarság megőrzése.


“A kormánynak valóban minden magyar számít” – szögezte le Szili Katalin, rámutatva: ez nem csak szlogen, hiszen a nemzetpolitika dedikált évei, köztük a magyar családok éve is azt jelzi, hogy a szülőföldön maradás, gyarapodás, boldogulás biztosítása a hétköznapok operatív tevékenységében is megjelenik.

Az idén 15 éve, hogy a Rákóczi Szövetség éppen a Felvidéken indította el a beiskolázási támogatás folyósítását, a szórványosodás megállítása, illetve a szórványban élő közösségek megtartása érdekében. Ennek lényege, hogy azok a szülők, akik magyar oktatási nyelvű intézménybe íratják gyermeküket, egyszeri, tízezer forintnak megfelelő összegű támogatásban részesülnek. A támogatás keretösszegét jelenleg mintegy négyszáz különböző magyar szervezet és magánszemély adja össze.


“Ez összességében nem tekinthető nagy összegnek de családonként mégis jelentős, és felhívja a szülők figyelmét arra, hogy magyar iskolába írassák a gyermekeiket” – mondta Szili Katalin. Rámutatott: az idén az összes külhoni magyar közösségben már 511 iskola mintegy 8000 kisdiákja részesült ebben a támogatásban, közülük 3700-an a Felvidéken.

Andruska Csilla, a lévai Juhász Gyula Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónője beszédében a támogatást a magyar nemzet összetartozása jelképének nevezte. Hangsúlyozta: bár nem nagy diáklétszámmal működő iskola az övék, amely a nyelvhatáron működik, mégis helyt tud állni a sok nagy diáklétszámú szlovák iskola között, s ez elsődlegesen a szülőkkel való szoros együttműködésnek, a családias légkörnek és a szakmailag színvonalas pedagógiai munkának köszönhető.

A lévai Juhász Gyula Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában 12 kiselsős diák szülei vehették át a beiratkozási támogatást. A járási központnak számító város egyetlen magyar nyelvű általános iskolájának jelenleg 130 tanulója van.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.