2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

A V4-országok lakossága elutasítja a migrációt

A visegrádi együttműködés (V4) tagországainak lakossága elutasítja a migrációt – állapította meg a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása.

A Magyar Idők című napilap megbízásából készült telefonos felmérés eredménye szerint az uniós kvótarendszert a V4-es országok 53 millió felnőtt lakosa közül nagyságrendileg 35 millióan utasítják el, és még ennél is többen, 41 millióan elégedetlenek Brüsszel bevándorláspolitikájával. Több mint 30 millió szavazókorú lakos támogatja a magyar határkerítést is.


A kutatás szerint a betelepítési kvóták szerinti elosztással a magyarok mindössze 17 százaléka ért egyet, 78 százaléka pedig elutasítja az elképzelést. Hasonló véleményen vannak a többi visegrádi ország polgárai is: a lengyelek 68, a szlovákok 80, a csehek 83 százaléka nem ért egyet a kvóták alkalmazásával.

Konszenzus övezi Brüsszel migrációs politikájának elutasítását is: a lengyelek 75, a magyarok 76, a csehek 77, a szlovákok 79 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az unió vezetői kezelik a bevándorlás kérdését.


A Magyarország déli határára telepített kerítés megépítésével a magyarok 85 százaléka ért egyet, ami a valaha mért legmagasabb arány. A lengyelek abszolút többsége (52 százaléka), a csehek 71 és a szlovákok 72 százaléka is támogatja a migrációs krízis határzár segítségével történő kezelését – derül ki a felmérésből.

Az intézet közleményében emlékeztet arra: ugyan december 10-én elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását, ám Ausztrália, Ausztria, Chile, Csehország, Dominikai Köztársaság, Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország, Lettország és Szlovákia sem írta alá a megállapodást. Továbbá az Európai Parlamentben csak megismételt voksoláson tudták megszavazni a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.

Mint írták, mindkét esetben régiós szinten a V4-ek tűnnek a leginkább összetartó szövetségesnek. A migráció kezelését illetően politikai szinten már egyértelműen kialakult tehát a visegrádi együttműködésen belüli konszenzus.

A kutatási eredmények azt tükrözik, hogy a felhatalmazás társadalmi szinten is jelen van – közölte a Nézőpont Intézet.

A telefonos reprezentatív közvélemény-kutatás 2018. október 16. és 31. között készült a négy országban – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -, országonként ezer ember megkérdezésével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Dinnye nélkül nincs nyár

  Dinnye nélkül nincs nyár

  Rengeteg dinnyefélét lehet kapni manapság a piacokon, bevásárlóközpontokban, azonban a választás nem mindig könnye.

 • Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Nyílt levelet jelentetett meg a Magyar Nemzetben Tarlós István főpolgármester, aki szerint az ellenzéki fpolgármester-jelöltek “szamárságokkal” hitegetik a választókat, Kálmán Olga ígéretekre elköltött kétezer milliárd forintot, Karácsonyra saját szövetségesei sem hallgatnak és még Puzsér sem mondott akkor “dőreségeket”, mint ők ketten.

 • Hülyét csinált magából Soros fia

  Hülyét csinált magából Soros fia

  Soros György fia éppen Budapesten panaszkodott arról, hogy elüldözték családi egyetemüket Budapestről. A kijelentés annyira meghökkentő, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár nem is ment el mellette szó nélkül.

 • Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Egészen meghökkentő felvétel került elő Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely hét gyermekes polgármesteréről. A politikus többek között arról beszélt múlt hét szerdán egy helyi rádióadásban, hogy a gyereknevelés során szükségét érzi a testi fenyítésnek is.