EUR: 322,27 Ft
CHF: 287,27 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Debrecen

Adomány a korszerű ellátásért

A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika intenzív és koraszülött intenzív osztályának eszközparkját fejlesztik a Tranzit-Ker Zrt. idei kétmillió forintos adományából. A vállalat 2011 óta minden évben hozzájárul a betegellátás körülményeinek javításához.

– Az elmúlt hét évben a vállalat felajánlásából egyebek mellett új ágyakat, ultrahang-, illetve gyermek-újraélesztő készüléket vásároltunk, valamint fejlesztettük a gyermek sürgősségi és az intenzív osztály műszerezettségét – fogalmazott az adományátadón Balla György, az alapítvány elnöke. A klinika korábbi igazgatója kiemelte: mindig azt tartották szem előtt, hogy fájdalom és tűszúrás nélküli beavatkozásokkal tudjanak segíteni a gyerekeken. Az idei felajánlásból olyan készülékekkel bővítik majd az intenzív és koraszülött intenzív osztály készletét, amelyek szúrás nélkül képesek folyamatosan mérni a gyerekek vérében lévő gázokat.


– Fontosnak tartjuk segíteni a rászorulókat, a kicsik, a gyermekegészségügyi intézetek és a sérült gyermekekkel foglalkozó intézmények pedig prioritást élveznek – hangsúlyozta Szabó Miklós. A Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a cég adományát  a család az elmúlt két évhez hasonlóan idén is további kétmillió forinttal egészíti ki, valamint a jövőben egy alapítványt szeretnének létrehozni, hogy az eddigieknél is nagyobb támogatást  nyújthassanak.

Szabó Miklós, a Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatója és Balla György, az alapítvány elnöke az adomány átadásán

– Az intenzív ellátás és a neonatológia nagyon költséges, de alapvető szükséglet, hogy minél kevésbé legyen invazív egy-egy beavatkozás. Az elmúlt években itt valósultak meg a legnagyobb fejlesztések, ezáltal jelentősen javult az ellátás színvonala. Ehhez minden adományra szükség van – mondta el Veres Gábor klinikaigazgató, aki szólt arról is, hogy az intézmény betegellátási területe nemcsak Hajdú-Bihar megyére és a régióra korlátozódik, hanem a Dunántúlról, sőt határainkon túlról, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeznek gyerekek. A klinikán évente csaknem 85 ezer járóbeteget, illetve 15 ezer fekvőbeteget látnak el.


Dunántúlról, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeznek gyerekek gyógyulni a debreceni klinikára

Mátyus László, az általános orvostudományi kar dékánja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden évben több mint 400 orvostanhallgató érkezik a gyermekklinikára, hogy megismerkedjenek az orvoslás e különleges területével. – A mi felelősségünk, hogy a medikusok olyan képzésben részesüljenek, és olyan eszközök használatát tanulják meg, amelyek részei a modern medicinának. Saját forrásból minden évben 150 millió forintot adunk a klinikáknak eszközfejlesztésre, de nagy szükség van a külső támogatásra is – hangsúlyozta a dékán.

Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy az orvostudományi technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy évről évre egyre jobb ellátásban lehet részesíteni a betegeket és az egyetem maga is próbálja megteremteni a lehető legjobb körülményeket. – A klinikák alapítványai jelentős kiegészítést jelentenek a mindennapi működéshez. A gyermekklinika a fejlődésekkel együtt gazdaságilag is egyensúlyban van, ami a nagyon fontos a működtetés szempontjából – hangsúlyozta a kancellár.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.