2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb VIII.kerület

Adózni kell az AIRBNB után

Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után. A polgármester javasolja, hogy a bevétel a társasházak fejlesztését szolgálja.

Az AIRBNB egy nemzetközi hálózat, amelyhez a hivatalos internetes oldalon lehet csatlakozni. A lényege, hogy magánszemélyek szálláshelyként hasznosíthatják saját ingatlanjukat. Az ezt a lehetőséget választó turisták így nem szállodában, hanem egy helyi lakásban, házban szállhatnak meg, ami érdekesebb, és talán olcsóbb is a hagyományos szálláshelyeknél. Remek ötlet, jó szolgáltatás, az egyetlen hátránya, hogy ha valaki egy társasházban adja ki a saját lakását, a jövő-menő vendégek esetleg zavarják a többi lakót.


Sára Botond szerint az adóbevételt a társasházak fejlesztésére kellene fordítani

Józsefváros képviselő-testülete a legutóbbi ülésén arról döntött, hogy építményadót vet ki az így használt ingatlanokra. Az önkormányzat a lakossági vélemények alapján korábban már hozott döntést a rövidtávú szálláshely-szolgáltatók szabályozásáról. A tavalyi év végén arról határozott, hogy a lakóközösség hozzájárulása szükséges az ilyen célú tevékenység folytatásához. A mostani ülésen a képviselők módosították az eddig hatályos építményadóról szóló helyi rendeletet a csütörtök délelőtt megtartott képviselő-testületi ülésen. Az elfogadott szabályozás szerint 2019. január elsejétől építményadót kell fizetnie azoknak a szálláshely-szolgáltatóknak, akik magánszemélyként rövid távon – jellemzően az AIRBNB és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével – hasznosítják a társasházi lakásukat. Az építményadó mértéke az egyéb szálláshely-szolgáltatásra használt lakás után egységesen 1898 forint/négyzetméter/év.

Sára Botond polgármester fontos ötletet vetett fel a képviselő-testület ülésen: úgy fogalmazott, az AIRBNB alapvetően kényelmetlenséggel jár az ott élők számára, ezért a befolyó bevételt szerinte a társasházak felújításának támogatására kellene fordítani. Ezzel javulnának az ott lakók körülményei, és maguk az adófizetők is jól járnának.


Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.