EUR: 317,79 Ft
CHF: 280,46 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb VIII.kerület

Adózni kell az AIRBNB után

Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után. A polgármester javasolja, hogy a bevétel a társasházak fejlesztését szolgálja.

Az AIRBNB egy nemzetközi hálózat, amelyhez a hivatalos internetes oldalon lehet csatlakozni. A lényege, hogy magánszemélyek szálláshelyként hasznosíthatják saját ingatlanjukat. Az ezt a lehetőséget választó turisták így nem szállodában, hanem egy helyi lakásban, házban szállhatnak meg, ami érdekesebb, és talán olcsóbb is a hagyományos szálláshelyeknél. Remek ötlet, jó szolgáltatás, az egyetlen hátránya, hogy ha valaki egy társasházban adja ki a saját lakását, a jövő-menő vendégek esetleg zavarják a többi lakót.


Sára Botond szerint az adóbevételt a társasházak fejlesztésére kellene fordítani

Józsefváros képviselő-testülete a legutóbbi ülésén arról döntött, hogy építményadót vet ki az így használt ingatlanokra. Az önkormányzat a lakossági vélemények alapján korábban már hozott döntést a rövidtávú szálláshely-szolgáltatók szabályozásáról. A tavalyi év végén arról határozott, hogy a lakóközösség hozzájárulása szükséges az ilyen célú tevékenység folytatásához. A mostani ülésen a képviselők módosították az eddig hatályos építményadóról szóló helyi rendeletet a csütörtök délelőtt megtartott képviselő-testületi ülésen. Az elfogadott szabályozás szerint 2019. január elsejétől építményadót kell fizetnie azoknak a szálláshely-szolgáltatóknak, akik magánszemélyként rövid távon – jellemzően az AIRBNB és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével – hasznosítják a társasházi lakásukat. Az építményadó mértéke az egyéb szálláshely-szolgáltatásra használt lakás után egységesen 1898 forint/négyzetméter/év.

Sára Botond polgármester fontos ötletet vetett fel a képviselő-testület ülésen: úgy fogalmazott, az AIRBNB alapvetően kényelmetlenséggel jár az ott élők számára, ezért a befolyó bevételt szerinte a társasházak felújításának támogatására kellene fordítani. Ezzel javulnának az ott lakók körülményei, és maguk az adófizetők is jól járnának.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.