2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Veszprém

Adventi gondolatok a várban

A karácsonyra készülés, az adventi időszak egyik jelképes helyszíne Veszprémben a Szentháromság tér: itt található a város adventi koszorúja, amelynek gyertyáit hétről hétre közéleti szereplők és az érsekség képviselői közösen gyújtják meg.

A szombat délutáni ceremónia során idén is számos jókívánság hangzott el, és szép gondolatok fogalmazódtak meg.


Ovádi Péter a második gyertyát gyújtotta meg a koszorún (fotó: Kovács Bálint)

– Legyünk idősek vagy fiatalok, különböző hivatást végzők, a karácsonyfa fényei mellett nem tudunk úgy elmenni, hogy ne mosolyodnánk el, óhatatlanul is számoljuk az adventi naptár ablakait, és az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása mindig felér egy kisebb ünneppel – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő advent második hétvégéjén. – Sokat gondolkodtam ezen, legfőképpen családom és gyermekeim körében. Hogy bár én vagyok az édesapjuk, és igyekszem felelősségteljesen nevelni őket, ilyenkor mégis ugyanazok a gyermeki érzések kavarognak bennem, mint bennük. Sokféleképpen próbáltam ezt magyarázni, de egyetemes választ nem tudtam megfogalmazni. Azután rádöbbentem, elég csak körbetekintenem otthonomban, Veszprémben: ez az az időszak, amikor a szeretet szinte kézzel fogható, belélegezhető az utcán, láthatóvá válik a gesztusokban.

Némedi Lajos alpolgármester – aki az első lángot lobbantotta fel az idei koszorún – arról beszélt, hogy az advent a számvetés, az év értékelésének időszaka is.


Az adventi időszakot Némedi Lajos nyitotta meg (fotó: Domján Attila)

– Bár még nem zártuk le a 2018-as évet, már sokan gondolkozunk azon, hogy milyen esztendő áll mögöttünk. Minden bizonnyal sokunknak van oka örömre, elégedettségre, és biztos vannak olyanok, akiknek fájdalmat hozott az elmúlt év. Veszprém számára összességében szép, jó, sikeres év volt az idei. Lélekben is gyarapodtunk, és elmondhatjuk: békében, nyugalomban telt el 2018.

Felker Zsolt rámutatott: karácsonykor Krisztus kopogtat be hozzánk (fotó: Domján Attila)

Az advent vallási tartalmáról az érsekség képviselői beszéltek. Felker Zsolt káplán felvetette, hogy bár az adventi dalok a gyerekkorunkat idézik, talán úgy érezzük, mi már túl vagyunk azon, hogy Jézus eljövetelét várjuk, lelkünk mélyén mégis él bennünk ez a várakozás. Krisztus bebocsátást kér tőlünk, de csak ahhoz megy be, aki kinyitja az ajtót számára. Figyelnünk kell az ő kopogtatására, ami eljön az imádságainkban, a liturgiáinkban, a jó cselekedeteinkben. Vegyük észre, hogy szeretteink a legnagyobb ajándékok, és törekedjünk rá, hogy mi is azok legyünk számukra, hogy ne bántsuk meg őket, hogy képesek legyünk megbocsátani és bocsánatot kérni!

Advent utolsó szombatján is lesz közösségi gyertyagyújtás a várban (fotó: Kovács Bálint)

Az utolsó adventi gyertyát december 22-én 16.30-kor Porga Gyula polgármester és Márfi Gyula érsek gyújtja meg a várban, a Szentháromság téren.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek