EUR: 323,97 Ft
CHF: 289,89 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Külföld

Agyműtétje közben gitározott egy dél-afrikai zenész

Egy agydaganatban szenvedő dél-afrikai zenész lejátszott néhány dallamot gitárján, amikor nyitott volt a koponyája agyműtétjéhez, amellyel az orvosok sikeresen eltávolították a tumor nagy részét.

Musa Manzini gitárjátéka segítette az orvoscsoportot abban, hogy elvégezze a kényes műtétet, megőrizve az agypályákat – közölte Rohen Harrichandparsad idegsebész.


Manzinit helyi érzéstelenítésben műtötték az orvosok által “éber koponyaüregi megnyitásnak” nevezett beavatkozás során decemberben a durbani Inkosi Albert Luthuli Központi Kórházban.

“Ez számunkra a biztonságot jelentette, mivel valós idejű visszajelzést kaptunk arról, mint csinálunk a műtét alatt” – hangoztatta az idegsebész az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

A beavatkozás neve ellenére a betegeket a hosszú műtét egy része alatt altatják.

Az ilyen beavatkozás nem mindennapos, igaz előfordult már más országokban is, hogy zenészek játszanak hangszerükön vagy énekeljenek agyműtét közben.

“Az orvosok szándéka az volt, hogy teszteljék, képes-e Manzini” gitározni, mivel a hangszeren való játszás megköveteli az agyi idegpályák bonyolult kölcsönhatását” – mondta az orvos.

A több órás műtét vége felé adták oda Manzininek gitárját, és játéka alatt ellenőrizték az orvosok, hogy minden rendben van-e a koponyában. Az orvoscsoport még fotót és videót is készített a műtőben erről.

2015-ben egy zenész szaxofonon játszott agyműtétje alatt Spanyolországban. 2014-ben egy oparaénekes hasonló operáció alatt énekelt Hollandiában.

Basil Enicker, az orvoscsoport egy másik tagja elmondta, hogy sikerült a tumor 90 százalékát eltávolítani, és a zenész már Durham közeli otthonában lábadozik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Magas lengyel kitüntetésben részesült egy lengyelmentő magyar ezredes

    Magas lengyel kitüntetésben részesült egy lengyelmentő magyar ezredes

    Andrzej Duda lengyel elnök szerdán a nemrég megalapított Virtus et Fraternitas kitüntetést adta át Varsóban 14, különböző országbeli személyiségnek – köztük post mortem a magyar Utassy Loránd ezredesnek -, akik lengyelek életét mentették meg, gyakran saját életük feláldozásával a második világháború alatt és után, a két totalitárius rendszer, a nácizmus és kommunizmus időszakában.

  • Története legnagyobb adományát kapta az Oxfordi Egyetem

    Története legnagyobb adományát kapta az Oxfordi Egyetem

    Története legnagyobb, 150 millió fontos (54,4 milliárd forint) adományát kapta az Oxfordi Egyetem Stephen Schwarzmanttól, a Blackstone befektetési társaság elnök-társalapítójától, a pénz jelentős részéből a mesterséges intelligencia etikai kérdéseit kutató intézetet állítanak fel.