EUR: 337,29 Ft
CHF: 315,39 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb IX.kerület

Aki lenyomta a halált is

Épp új házának tetejét javította, amikor a Lokál utolérte Józsa Mihály többszörös szkandervilágbajnokot. 59 év után elköltözött a kerületből, de azt mondja, mindig a Józsefváros lesz az otthona. Itt született, itt kapott gyermekbénulást, itt gyógyult fel belőle, és lett a világ legjobbja több sportágban is. 

Józsa Mihály kiskamaszként korának szörnyű betegségétől, a gyermekbénulástól szenvedett, járni sem tudott, amikor az édesanyja kórházba vitte. Hosszas műtétsorozat és gyógytorna után felépült, és sportolni kezdett az egyébként is mozgékony, izgága gyerek.


– Hat hónapig voltam kórházban, akik velem együtt betegedtek meg, kerekesszékben végezték. Az fájt a legjobban, hogy nem tudtam játszani a társaimmal, átléptek rajtam, akkoriban úgy mondták, hogy nyomorék vagyok. Ennek ellenére a hetvenes években már az épek között indultam erőemelésben, és tíz évig én tartottam a fekvenyomás világcsúcsát – mesélt a Lokálnak Józsa Mihály, akit disszidens édesapja miatt negyedmagával nevelt édesanyja, ezért került hét évre intézetbe. Ám ez nem vette el az életkedvét, ahogy az sem, hogy legtöbb családtagját korán, daganatos betegségek miatt vesztette el.

– Nem igazán volt rám hatással ez a sok szörnyű eset, mert úgy tartom, a születés már magában hordozza a halált. Csak az nem mindegy, mikor és hogyan távozunk. Akármi történik, én nem problémaként tekintek a helyzetre, hanem feladatként. Nem adtam fel akkor sem, amikor kiderült, hogy daganat van a testemben. Úgy tekintettem rá, mint egy albérlőre, amely kimegy, ha akar, ha nem, akkor pedig ott marad. A kislányomnak csak annyit mondtam, nyomtam egyet a kaszással, és az első kört ő nyerte – osztotta meg életfilozófiáját a szkandervilágbajnok, akit kislánya nevezett be az első versenyére.


– Nem tudtam róla, hogy benevezett. Először jobb, majd 2ooo-ben mindkét kézzel világbajnok lettem, azóta pedig folyamatosan versenyzek, még több győzelmet szereztem. Saját magamnak építettem egy edzőtermet az autószerelő-műhelyemben, ahol kikísérleteztem, melyik izmomat hogyan tudom fejleszteni. Amikor egy balesetben az üveg levágta három ujjamat, akkor is ide jöttem rehabilitáció helyett. Igaz, hogy fűtetlen, ami télen nem ideális, és az orvosok sem szoktak örülni ennek. De sem kedvem, sem időm nincs arra, hogy az ágy szélén üldögéljek, és lógassam az orrom – magyarázta a többszörös világbajnok, aki Vaskar SE néven sportegyesületet is alapított a kerületben, és többnyire ingyen edzette a hozzá forduló gyerekeket.

– Néha hoztak nekem egy kis zsírt, pár tojást, egy kiló lisztet – ez így volt jó. Fontos, hogy a gyerekek sportoljanak, ebben hiszek, nem az érmekben. Egy társadalom a tömegsporttól lesz egészséges, nem attól, hogy sok olimpikonja és világbajnoka van.

Kapcsolódó Cikkek