EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Békéscsaba

Álomból hangverseny

Kutyejné Ablonczy Katalin, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium kollégiumának vezetője már gyermekkorától kezdve énekelt kórusban, azóta meghatározó része az életének a zene. Így nem is volt kérdés, hogy milyen formában vesz részt Békéscsaba 300. születésnapjának megünneplésében.

A megyeszékhelyen 22 éve vezet kórust, a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskarral kezdett. Azóta két másik kórusa is lett, de az elmúlt években volt, hogy négyet vezetett egyszerre. A gimnáziumban 21 éve dolgozik, ezért hozzátartozik az Ifjúsági Vegyeskar is, valamint 10 éve alapította meg a Calandrella Kamarakórust. Viszont átfedés lehet a kórusok között, van olyan diákja, aki helyet kapott például a Calandrellában is.


Kutyejné Ablonczy Katalin azt is megosztotta, hogy karnagyként nagyon előre kell gondolkodnia. Hiszen egy gimnázium életében például az ünnepek meghatározóak, a repertoárt is ezek határozzák meg. Mindhárom kórus minősítve van, ezekre a minősítő hangversenyekre is fel kell készülni. Az Evangélikus Vegyeskar általában egyházi énekeket énekel, de néha népdal-feldolgozásokat is választanak. A szlovák gyökerek miatt egy-egy szlovák dalt is elő szoktak adni a szlovák kórustalálkozókon. A Calandrella repertoárjában is sok az egyházi dal, de ez a kórus a felkérések sokszínűsége miatt többféle stílusban is énekel.

A Békéscsaba 300 emlékév szervezésébe Katalin a kórusok révén a kezdetektől bekapcsolódott. Elmondása szerint egy ilyen volumenű rendezvényt nem is lehet énekszó nélkül elképzelni, ezt a városvezetők is tudták. Részt vettek az Ajtók kitárulnak című előadásban, énekeltek a csabaiak bevonulásakor a nyári fesztiválon, majd természetesen a záró, 300 év 300 hang című hangversenyen.


A záróprogram ötletét tulajdonképpen egy álom hozta meg. A karnagy megálmodta, hogy 300 ember énekel a felújított evangélikus nagytemplomban. 2017 tavaszán jött az álom, majd másfél év tervezés és készülés után megvalósult egy hihetetlen rendezvény. Sutyinszki János békéscsabai zeneszerző külön erre az alkalomra feldolgozott három, a régi Tranosciusból még ma is előadott éneket. Ő nagyon szereti a fúvószenekart, ezért adott volt a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar bevonása is. A fúvósok mellé behozták még a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekart is.

– Hatalmas munka volt összehozni ezt a hangversenyt. Miután elkészültek a művek, februárban indultak heti rendszerességgel a kóruspróbák. Csak a gyerekek több mint 130-an voltak. Őket össze kellett hangolni a karnagyokkal és a zongorakísérettel. Ki kellett találni, mennyi a még végighallgatható műsoridő. A zeneművek kiválasztása is komoly feladat volt, mert szerettük volna összekapcsolni a 300 évet, ezért a letelepedéssel kortárs művek hangzottak fel. De a végére minden tökéletesen összeállt, több mint 300 énekes gyűlt össze. Végeztek a nagytemplom felújításával is, tehát az álom valóra válhatott – árulta el Kutyejné Ablonczy Katalin.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.