2019. július 20., szombat
Illés

Sport

Ambros Martin: “Ez nem játék, tönkreteszik a játékosok egészségét!”

Ambros Martin és Kim Rasmussen is kifakadt a sérülések miatt. Az EHF-hez segélykiáltás érkezett a szövetségi kapitányoktól a felesleges sorozat-megterhelések miatt, ami sorra dönti ki a játékosokat a csapatokból. Az Európa-bajnokságra eleve nem az áhított kerettel érkeztek a válogatottak és a két hét alatt is további súlyos sérülések sokkolták a játékosokat és a vezetőket.

EB 2018: az EB utolsó győzelme Fotó/MKSZ

Megvertük Romániát egy hihetetlen fordulatos és izgalmas mérkőzésen a csoportkör utolsó találkozóján és mégsem mindenki boldog. Az igazi sportemberek biztosan nem. Sok kérdés merült fel a mérkőzést követően.

Az egyik a lebonyolítási rendszerhiba, melynek köszönhetően a Svédek például a másik középdöntős csoportból 5 ponttal az 5. helyért játszhatnak, a mi csoportunk harmadik helyén, 6 ponttal végzett Norvégokkal, miközben a mi lányaink 6 pontjukkal ma hazautaznak és így végül a 7. helyen végeztek a kontinenstorán. Ami, tegyük hozzá, az előzetes várakozásainkat jócskán felülmúlta, miután a Möbelringen Kupa után Kim Rasmussennek újra kellett gondolnia a válogatott keretet a sok sérült és az anyai örömök elé néző játékosok miatt.


EB 2018: Kim Rasmussen az EB utolsó mérkőzése után Fotó/MKSZ

A 31:29-es magyar győzelemmel zárult magyar-román mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a kapitány elmondta, bár természetesen boldog a győzelem miatt, de Cristina Neagu sérülése miatt sürgős változtatásokra van szükség az EHF részéről, hogy megóvják játékosaik egészségét.

Hozzátette, már Ambros Martinnal és a többi szövetségi kapitánnyal is beszéltek korábban arról, hogy minden évben, a válogatott hét előtt, hat hétig nemzetközi kupameccseket rendeznek. Minden csapat rengeteget utazik. A fizikailag és mentálisan is kicsavart játékosok a BL és EHF kupa meccsek, valamint a hazai bajnokságok csatáiból érkeznek a válogatott összetartásokra, majd kezdődik az EB vagy a VB. A kapitányoknak pedig egy rendre megtizedelt nemzeti gárdával kell eredményt felmutatni. Úgy fogalmazott, a mostani rendszerben egyesével kinyírjuk a legjobb játékosokat. – Nekem is öt-hat sérültem van otthon, most pedig éppen Neagu dőlt ki ellenfelünknél. Mindannyiunk érdeke, hogy a legjobbakat láthassuk a csapatokban egy ilyen tornán. Ehhez azonban segítségre van szükségünk!


Ezután Ambros Martín kérdés nélkül is magához ragadta a mikrofont, és láthatóan ingerülten, egyre nagyobb hangerővel folytatta a témát, az Eb érthetetlen menetrendjét is belevéve a mondandójába.

– Ez nem játék, tönkreteszik a játékosok egészségét – fogalmazott és nagyjából elmondta ugyanazt, amit Kim Rasmussen, majd gratulált a magyar válogatottnak a győzelemhez.

EB 2018: Kovacsics Anikó a románok elleni győzelem után Fotó/MKSZ

Hat meccsből négyet nyertünk

EB 2018 magyar zárótánc a románok legyőzése után Fotó/MKSZ

Magyarország a hat mérkőzéséből kettőt-kettőt nyert meg a csoportkörben és a középdöntős csoportjában. Fiatal keretünkkel legyőztük a horvátokat és a spanyolokat, majd szoros meccsen a németeket és végül drámai csatában a románokat is. Kikaptunk Hollandiától akik a csoport élén végeztek és a norvégoktól, akik a lebonyolítási rendszer miatt szintén nem juthattak a négy közé és csak az 5. helyért játszanak Svédországgal. Az elődöntőben francia–holland és orosz–román összecsapás lesz. A győztesek játsszák a döntőt a vesztesek a bronzéremért küzdhetnek.

 

EB 2018: Schatzl Nadine a románok elleni meccsen is stabilan lőtte szélről a gólokat Fotó/MKSZ

Az Eb már biztos helyezései

7. Magyarország

8. Dánia

9. Montenegró

10. Németország

11. Szerbia

12. Spanyolország

13. Szlovénia

14. Lengyelország

15. Csehország

16. Horvátország

Kapcsolódó Cikkek

 • Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media új szerződést kötött az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-nel, így az Albert Parkban lévő versenypálya 2025-ig biztosan a versenynaptárban marad.

 • Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Ahogy az egész nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

 • Szárnyaltak a zöld sasok

  Szárnyaltak a zöld sasok

  A Ferencváros labdarúgócsapata 3-2-re legyőzte a bolgár Ludogorecet, így kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája selejtezősorozatának második fordulójába.

 • Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Az orosz pólós lányok nemcsak szebbek – ha még lehet ilyesmit állítani politikailag túl korrekt világunkban –, de jobbak is a férfiaknál, nem véletlenül nyertek olimpiai bronzérmet. Így aligha számíthattak békés, sima mérkőzésre Keszthelyi Ritáék a kvangdzsui vb-n a csoportelsőségért vívott harcban.