EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

PR

Átadták a Junior Prima Díjakat

November 20-án zajlott a Müpában hazánk egyik legrangosabb zeneművészeti elismerésének átadója, ezúttal a 30 év alatti tehetségeket díjazták.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. idén már tizenegyedik alkalommal díjazta a legtehetségesebb fiatal magyar zeneművészeket. Az elismeréseket a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának ünnepélyes átadóján vehették át a művészeti ág legkiemelkedőbb fiatal képviselői. A díjazottak az oklevél és a szobor mellé kétmillió forint pénzjutalmat is kaptak.


– Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezetőjeként első alkalommal ér az a megtiszteltetés, hogy átadhatom a Junior Prima Díjakat az arra leginkább érdemesnek talált fiatalt tehetségeknek. A Junior Prima Díj az MVM Csoport számára az egyik legkiemelkedőbb társadalmi ügy, egy igazi kulturális sikertörténet.

MTI/Máthé Zoltán

Tizenegyedik éve díjazzuk a magyar zeneművészet kategóriában a fiatal kiválóságokat, akiket idén is, mint minden évben, a magyar zeneművészet szaktekintélyeiből álló zsűri választott ki. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évtizedben több mint száz kiemelkedő fiatal zeneművésznek nyújthattuk át ezt az elismerést. Közülük sokan ma már a nemzetközi zenei élet elismert szereplői – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadón.


Zenei nagyságok
a zsűriben

Vásáry Tamás Fotó: Mészáros Diána

A zsűri tagjai között olyan neves művészek foglaltak helyet, mint Balázs János Liszt-díjas zongoraművész vagy Binder Károly zongoraművész, Erkel-díjas zeneszerző, Boldoczki Gábor Liszt-díjas trombitaművész, 2014-ben az év zeneművésze, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Fekete Gyula, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének tagja, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese. Fülei Balázs Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas zongoraművész, Jakobi László gordonkaművész és hangversenyrendező. Marton Éva Kossuth- és Prima Primissima díjas operaénekes, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, a nemzet művésze. Szenthelyi Miklós hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjének kitüntetettje, valamint Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, a nemzet művésze. A zsűri elnöke dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

– Magyarország rendkívül gazdag zenei tehetségekben, fiatal művészeink a különböző rangos nemzetközi zenei versenyeken továbbra is hihetetlenül nagy számban aratnak győzelmet. Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy újabb öt éven keresztül lehetek annak az intézménynek az első számú vezetője, ahol a legtehetségesebb fiatalok felsőfokú tanulmányaikat folytatják – mondta dr. Vigh Andrea, a zsűri elnöke. Hozzátette: Idén már 11. alkalommal ült össze a magyar zenei élet szaktekintélyeiből álló zsűri, hogy kiválassza azt a 10 fiatal művészt, akit a számos tehetség közül méltónak talál a díjra. Az elmúlt évek során e jelentős elismerést elnyert tehetségeink a világ zenei életének is meghatározó egyéniségeivé váltak, sőt többen, Boldoczki Gábor, Balázs János és Fülei Balázs már a döntést hozó kuratórium munkájában is részt vett. Minden évben csak hosszadalmas vita után sikerül a döntést meghozni, mert legalább kétszer annyi kimagasló tehetség kerül a jelöltek közé, mint ahányan a díjat megkapják.

A díjazottak:

Démény Balázs zongorista, a 2017-es Ile-de-France, a 2018-as Lagny-sur-Marne, a 2015-ös Hans von Bülow- és a 2013-as nemzetközi Carl Filtsch-zongoraverseny első, a Chopin-zongoraverseny második helyezettje.

Balogh Máté Artisjus-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia tanársegédje. 2010-ben megnyerte a Színház- és Filmművészeti Egyetem sanzoníróversenyét, egy évvel később pedig a Zeneakadémia zeneszerzőversenyét.

Horváth Benedek ötévesen kezdett zongorázni, azóta számos nemzetközi verseny díjazottja. Hamarosan felveszi második szólólemezét, és jövőre triójával, a Trio Eclipse-szel a Luzern Fesztiválon fog debütálni.

 

Rafael Márió jazz-zongora szakon végzett, megnyerte a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjat 2018-ban. 2017-ben zenekara, a Rafael Márió Trió pedig különdíjas lett a Hitch On Music Jazz Juniors nemzetközi jazzversenyen.

(Balról első sor) Kovács Gergely, Démény Balázs, Balogh Máté, Horváth Benedek, Rafael Mário, Pataki Bence, Dolfin Benedek, Rajna Martin, Tomasz Máté, Könyves-Tóth Mihály helyett, édesapja vette át a díjat /Fotó: Mészáros Diána

Pataki Bence operaénekes tagja volt a Magyar Állami Operaház gyermekkórusának. A VII. Parsifal Alapítvány különdíjasa lett, valamint a 4. International Singing Competition versenyen első helyezést ért el 2016-ban.

Dolfin Benedek négyéves korában kezdett csellózni, csupán kilencéves volt, amikor abszolút I. helyezést ért el az olaszországi Nemzetközi Salieri Zenei Versenyen. A MOL Új Európa Alapítvány és a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány rendszeres támogatottja.

Rajna Martin karmester 17 éves korában a MÁV Szimfonikus Zenekar és Dobszay-Meskó Ilona által megrendezett versenyen különdíjat kapott. 2017-ben az Országos Lantos Rezső Karvezetés versenyen 3. helyezett lett.

Tomasz Máté Milán 11 évesen már a budapesti Banda Ede- és az Országos Friss Antal-gordonkaverseny első helyezettje. Emellett több hazai és nemzetközi verseny díjazottja, aki már számos külföldi fellépést tudhat maga mögött.

Könyves-Tóth Mihály 2013-ban a Budapesti Országos Trombitaversenyen 1. helyezést ért el, 2011-ben a Debreceni Nemzetközi Trombitaversenyen szintén első helyezett lett, és egy Artisjus-díjat is szerzett.

Kapcsolódó Cikkek