EUR: 329,02 Ft
CHF: 300,28 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Egyéb Békéscsaba

Átadták a könyvtár új élményközpontját

November közepén végre a nagyközönség előtt is megnyílt a Békés Megyei Könyvtár új tere, ahová a kísérletezni, tanulni vágyókat várják. Szakkörök, diákcsoportok számára vehetik igénybe az élményközpontot.

November 12-én nyílt meg hivatalosan a Békés Megyei Könyvtárban a Kollabor Élménypedagógiai Központ. A Kollabor a megyei könyvtár és az Életfa Kulturális Alapítvány együttműködésének köszönhetően jött létre, azzal a céllal, hogy fiatalok számára megfelelő környezetet biztosítson az alkotásra, kísérletezésre és készségeik fejlesztésére.


Szarvas Péter polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a Kollabor a lehető legjobb helyen van a könyvtár épületében, ahol amúgy is tudásszerzésre és tanulásra van lehetőség. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: a Kollaborhoz hasonló „makerspace” szolgáltatás egyedülálló a hazai könyvtárak között. A megnyitón a résztvevők megtekinthették az élményközpont 3D-nyomtatóit, robotikai eszközeit, valamint a konyhai foglalkoztató teret is – írja a könyvtár honlapja.

Az átadó részben azért volt különleges, mert azzal egy időben derült ki, hogy minősített könyvtár lett az intézmény. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára a Békés Megyei Könyvtár önértékelést, illetve a minőségirányítási munkát bemutató beszámolót készített. Tevékenységüket helyszíni látogatás során könyvtári, valamint minőségmenedzsment-szakértő vizsgálta. A Minősített Könyvtár címmel járó díszes oklevelet november 13-án az Emmi Akadémia utcai székházának Tükörtermében vette át Rakonczás Szilvia. Az intézmény öt évig birtokolhatja a címet, amelyet 15-en kaptak meg, ebből négy könyvtár Békés megyei: a csabai mellett a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár, a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtár és a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom Városi Könyvtár.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.