EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Veszprém

Átadták az új nemesvámosi óvodát

Átadták az 530 millió forintból felépült Csillagvirág Óvodát a nemesvámosi Patak utcában. Konyhájának különlegessége, hogy a legtöbb alapanyagot és élelmiszert a megyei kistermelőktől szerzik be.

A településen évente 20-25 gyermek születik, és egyre többen vannak, akik a városból Nemesvámosra költöznek. A korábbi óvoda az 1970-es évek végén épült, így a folyamatos karbantartás és felújítás mellett már évek óta kiemelt célja volt a településnek egy új, korszerű óvoda kivitelezése. Nemesvámos 2016-ban pályázott EU-s és állami pénzre, hogy új óvodát építhessen. A település nyert 460 milliót, saját költségvetésből pedig 70 millió forinttal egészítette ki az összeget.


Fontos mérföldkő a település életében az új óvoda (fotó: Kovács Bálint)

A több mint félmilliárd forintból felépült óvoda alapkövét ez év januárjában tették le, a múlt hét óta pedig már gyerekzsivajtól hangos az épület. A régi óvodát bölcsődévé alakítják.

Négy csoporttal működik az óvoda, amely már induláskor 100 százalékon üzemel. Az épületben működik egy főzőkonyha is, amely nem csupán az óvodáskorú gyermekek étkezését biztosítja, hiszen a helyi általános iskola is innen kapja az ebédet, valamint így a szociális étkeztetést szintén helyben sikerül megoldani.

A konyha Sövényházi Balázs polgármester „szívügye”, hiszen a lehető legtöbb alapanyagot, élelmiszert a megyei kistermelőktől, őstermelőktől szerzik be. – Az egészséges közétkeztetés megvalósítása Nemesvámoson kiemelten fontos ügy – mondta a szalag átvágásakor.

A mindennapos mozgás is új értelmet kap az épületben, mivel 62 négyzetméteres saját tornaszobával rendelkezik az intézmény. Így helyben megoldhatóvá válik a gyermekek mozgatása, „tornaórája”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.