2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld XI.kerület XII.kerület

Auguszt Olga: Apám azt mondta, bejgliből kétféle van

Auguszték 1870 óta jelentenek hagyományt és minőséget a magyar cukrászatban. A Tabánból és a Krisztina térről indult családi vállalkozás immár ötödik generációja ma a fővárosban három üzletben – ezek közül kettő Budán – hívogatja a megbízhatóan jó és finom édességekre, ínyencségekre vágyókat. A Sasadi úton 17 éve várja a törzsközönséget az Auguszt Pavilon.

A cukrászdinasztia farkasréti Auguszt Pavilonjában készültek a mézeskalácsok a Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vásárára is. Auguszt Olga cukrászmester, a ház asszonya a műhelytől a szalonig vezetett végig minket, miközben láthattuk, hogyan lesz a konyhaasztalon összeállított egyszerű alapanyagokból a csodálatos antik bútorok közt elfogyasztható ínycsiklandó illatú, étvágygerjesztően szép és mesés ízű sütemény.


– Apám mindig azt mondta, ha egy receptet kértek tőle: Azt odaadhatom, de a kezemet nem. Mi a testvéremmel, Józseffel, aki a Fény utcai boltot vezeti, beleszülettünk a szakmába, a szüleinktől tanultuk el annak minden szépségét, nehézségét, otthonról hozzuk a cukrászmesterség szeretetét – mesélte Auguszt Olga, Auguszt Elemér cukrászmester lánya, aki a családi hagyományt a gyerekeinek is átadta, és abban reménykedik, egyik unokája tovább folytatja a családi örökséget.

– Három cukrász lányunk van. Franciska ügyvédként intézi a cég ügyeit, Flóra a Kossuth Lajos utcai üzletünket vezeti, Auguszta pedig itt, a Pavilonban segít nekem. Nyolc unokám közül az egyetlen lány már most kész üzleti talentum, nagy hasznát veszik majd, akik továbbviszik a cégünket. Most úgy látom, Örs unokámban van hajlandóság és tehetség a szakma hagyományainak folytatásához.


Az Auguszt Pavilonban a kávé is tökéletes, önmagában is élmény, de Olga még financier-t is kínált hozzá.

– Ez a sütemény a francia pénzügyi szakemberekről kapta a nevét. Egyszerű, de finom, ezt kapták be a reggeli kávé mellé – tudtuk meg Auguszt Olgától. A Pavilonban persze nem lehet kihagyni a frissen sült Budai krémest, és az Elemér bácsi 80, illetve 90 éves születésnapi tortákat sem, de a sokféle sós házi finomságnak is nehéz ellenállni. A karácsonyi bejgliről nem is beszélve, amelyből Augusztéknál csak a tradicionális változat készül, de az hibátlan.

– Mi nem készítünk alternatív verziókat, menteseket vagy mindenféle extrával töltöttet. Apám azt mondta, bejgliből kétféle van: diós és mákos.

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Dinnye nélkül nincs nyár

  Dinnye nélkül nincs nyár

  Rengeteg dinnyefélét lehet kapni manapság a piacokon, bevásárlóközpontokban, azonban a választás nem mindig könnye.

 • Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Nyílt levelet jelentetett meg a Magyar Nemzetben Tarlós István főpolgármester, aki szerint az ellenzéki fpolgármester-jelöltek “szamárságokkal” hitegetik a választókat, Kálmán Olga ígéretekre elköltött kétezer milliárd forintot, Karácsonyra saját szövetségesei sem hallgatnak és még Puzsér sem mondott akkor “dőreségeket”, mint ők ketten.

 • Hülyét csinált magából Soros fia

  Hülyét csinált magából Soros fia

  Soros György fia éppen Budapesten panaszkodott arról, hogy elüldözték családi egyetemüket Budapestről. A kijelentés annyira meghökkentő, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár nem is ment el mellette szó nélkül.

 • Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Egészen meghökkentő felvétel került elő Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely hét gyermekes polgármesteréről. A politikus többek között arról beszélt múlt hét szerdán egy helyi rádióadásban, hogy a gyereknevelés során szükségét érzi a testi fenyítésnek is.