EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Belföld

Az agresszív cselekmények résztvevői nem tisztelnek senkit és semmit

Azok, akik az elmúlt napok agresszív cselekményeinek résztvevői voltak, nem tisztelnek senkit és semmit – mondta Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke pénteken az MTI-nek.

A kormánypárti politikus kifejtette: nem tisztelik az alapvető értékeket, nem tisztelnek másokat, nem tisztelik a kereszténységet, “a nemzet karácsonyfáját, magát a karácsonyt, a kis Jézust sem”.


Kitért arra, hogy a tüntetők azt ordították, égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr, a keresztény értékeket valló magyar embereket gyalázták.

Ezeknek az agresszív politikai provokátoroknak egyetlen céljuk van csak, a balhé és a rongálás – mutatott rá Latorcai János.


Az Országgyűlés alelnöke részletezte, hogy a szerda és csütörtök esti tüntetések résztvevői a nemzet karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekek részére készített szánkó-kerítést szétrugdosták, a díszvilágítást elszaggatták. A karácsonyfa drótkötelét kibontották, a fát megpróbálták feldönteni. 20 szánkó eltűnt, egyet felgyújtottak, nemzet főterére frissen telepített növények egy részét kitépkedték, a rendezett parkot feldúlták – sorolta.

Kitért arra is, hogy a füves területen tüzet gyújtottak, a sétányon a padokat, a járólapokat és a nemzet lobogójának árbocát összefirkálták. A főlépcső előtti öntöttvas oszlopokat összekötő robusztus láncot elvitték és a főlépcsőt festékkel, a Országház bejáratainak környékét tojással beszennyezték. Betörték a Ház ablakát is.

Közölte: ami történt, számunkra elfogadhatatlan, mert a törvényeket mindenkinek be kell tartania. A hétköznapi emberek betartják a törvényeket, nem lopnak és nem rongálnak. A törvényeket a politikai provokátoroknak is be kell tartani, ők sem lophatnak, ők sem rongálhatnak – jelentette ki Latorcai János.

A szerda esti események károkozásairól készült gyorslista:

 • a nemzet karácsonyfája körüli szánkó kerítést részben elbontották, a rajta lévő díszvilágítást elszaggatták. A karácsonyfa drótköteles kikötését eltávolították. 20 db szánkó eltűnt, 1 db-ot részben megégve találtunk,
 • a délkeleti parterbe frissen telepített növények egy részét kitépkedték, a talajfedő fenyőmulcsot részben eldobálták,
 • a Rákóczi szobor és az Agrárminisztérium közötti füves területen tüzet gyújtottak, az ugyanitt lévő sétányon 1 padot és a parterkő szélét lila festékkel összefirkálták,
 • a padokat helyenként rakásba összehordták,
 • a Rákóczi szobornál lévő parterből újonnan ültetett növények közül többet kiszedtek az ágyásból,
 • a nemzet lobogója árbocára alkoholos filctollal firkáltak,
 • a főlépcsőnél lévő kordonoszlopok közül 2 db kb. 2 méteres robosztus kialakítású láncot elvittek, a főlépcsőt festékkel helyenként beszennyezték,
 • a Nemzet Főtere és az I. kapu előtti burkolatot több helyütt beszennyezték, illetve firkáltak rá,
 • az I. kapunál lévő bejárat környékét tojással megdobálták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Dagonya

  A nap képe: Dagonya

  A somogybabodi Nemzetközi Off Road Fesztiválon idén sem maradtak szárazon a versenyzők. Európa legnagyobb terepjárós eseményén csaknem 1200 autó és 20 ezernél is több résztvevő merült el a sárban.

 • Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

  Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

  Egy 42 éves kamionos férfinak annyira elgurultak a gyógyszeri, hogy baseball ütővel esett neki az előtte lassan haladó tanulókocsinak a 68-as főúton Marcali-Bize irányába.