EUR: 323,10 Ft
CHF: 291,69 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Sport

Az atlétikai világbajnokság az olimpiai rendezés előszobája

Budapest rendezheti a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokságot, amely a labdarúgó-világbajnokság és az olimpia után a harmadik legnézettebb sportesemény a világon. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint az atlétikai vb az olimpiai rendezés előszobája lehet.

Dél Pestre Épül majd a világbajnokság központi helyszíne

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára elmondta, hazánknak nem is lehet más a célja, mint hogy Budapest adjon otthont minden idők legsikeresebb atlétikai világbajnokságának.
– Az esemény haszna évekig, évtizedekig megmutatkozik majd, a sporton túlmutatóan is, hiszen a világbajnokság munkahelyeket teremt, több tízmilliárd forintnyi közvetlen és közvetett bevételt jelent a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek, és lendületet ad Dél-Pest és Észak-Csepel városfejlesztéseinek.
A világbajnokság központi helyszíne ugyanis a jelenleg tervezés alatt álló, 40 ezer ülőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ lesz, amelyet a Csepel-sziget északi vége közelében, a volt Vituki-telep, a Kvassay Jenő út és a Duna közötti területre terveznek, és amelynek ideiglenes lelátói a vb után eltűnnek. A visszabontott 15 ezres létesítmény nagy lökést ad nemcsak a versenysportnak, hanem a szabadidő- és az utánpótlássportnak is. A budapesti lakosokat, diákokat edzőpályák, futókör, street workout és számos egyéb lehetőség várja majd.


Az atlétika a világ harmadik legnézettebb sporteseménye a labdarúgó vb és az olimpia után

– Teljesen egyértelmű, hogy ha egy ország az olimpiára pályázik, akkor lényeges szempont a megfelelő infrastrukturális helyzet. Ha most épül egy olyan olimpiai stadion, amely képes vendégül látni az olimpiai atlétikai számokat, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy ez nagyban segítheti egy esetleges budapesti pályázat esélyeit – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
Gyulai Márton, a pályázati bizottság ügyvezetője szerint pozitív visszajelzés és komoly elismerés, hogy öt év múlva világbajnokságot rendezhetünk.
– Hisszük, hogy a sikeres pályázat nemcsak az elmúlt hónapok munkájának, hanem a magyar atlétika elmúlt évtizedeinek is az elismerése. A világbajnokság újabb lendületet adhat a 2012-ben megkezdett szakmai stratégiai programoknak, aminek eredményeképpen még több fiatal ismerkedhet meg a sportok királynőjével – jelentette ki Gyulai Miklós, aki szerint az 1960-as és az 1980-as évek sikerei után „az atlétika reneszánsza” következhet.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ebben az évben újfajta pályázati rendszert vezetett be: előzetesen felmérte, melyik jelentkező milyen feltételekkel tudja megrendezni a világ egyik legnagyobb sporteseményét, és ennek alapján a szervezet tanácsának Buenos Aires-i ülésén a magyar fővárost javasolta házigazdának. A szövetség elnöke, Sebastian Coe akkor úgy fogalmazott, Budapest a preferált helyszíne a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Liu Shaoang: 2022-ig szeretnék világbajnok lenni

  Liu Shaoang: 2022-ig szeretnék világbajnok lenni

  Mindössze hat hét pihenő után májustól már újra keményen edzenek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók, akik közül az olimpiai és Európa-bajnok Liu Shaoang egyik fő célja, hogy megszerezze a kollekciójából még hiányzó világbajnoki aranyérmet.

 • Kezdődik a nyár legnagyobb sport fesztiválja

  Kezdődik a nyár legnagyobb sport fesztiválja

  Több mint 40 sportág 2500 versenyzőjének részvételével rendezik a nyár legnagyobb sport fesztiválját, a Beach Sports Festivalt. Június 20-23. között a Lupa Beachen rendezik a strandsportágak országos, regionális bajnokságait, valamint a hagyományosan zárt terekhez kötött sportok ez alkalomra kiírt versenyeit.

 • Kásásék jutalomjátékra készülnek

  Kásásék jutalomjátékra készülnek

  Újrajátsszák a sydney-i olimpia magyar–orosz férfi vízilabdadöntőjét. Természetesen ott lesz az augusztus végi All Star fesztiválon a háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamás is.

 • Európa csúcsán a Ferencváros

  Európa csúcsán a Ferencváros

  Bő hat év alatt szinte a nulláról sikerült felépíteni a Ferencváros férfi vízilabdacsapatát, amely a klub 120 éves történetének első csapatsportbeli Bajnokok Ligája trófeáját nyerte meg.