EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb Veszprém

Az élet és a béke fenntartói: a nők

A csend sokszor többet mond minden szónál, az ellenséget pedig fegyvertelenül is le lehet győzni, még ha csak erkölcsileg is. Hatvankét évvel ezelőtt, december 6-án így vonultak végig az asszonyok Veszprém utcáin, némán tüntetve az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtása ellen.

A veszprémi nők végigjárták az 1956-os néma tüntetés útvonalát (Fotó: Domján Attila)

Az asszonyok néma tüntetése 1956. december 4-én indult a fővárosban a Péterfy Sándor utcai kórház alagsorában illegálisan nyomdát üzemeltető értelmiségi csoport felhívására, éppen egy hónappal a szovjet tankok bevonulása után. A budapesti felvonulást több vidéki is követte – Veszprémben két nappal később indultak útjukra az asszonyok virágokkal, koszorúkkal, félelmet nem ismerve. Pedig a hatalom mindent elkövetett, hogy megfélemlítse őket: a Tűztoronyból induló tömeget a Horgos utca felől tank követte, melynek vezetője ágyúcsövét egyenesen a nőkre irányította. Az asszonyok azonban ekkor sem torpantak meg: egyikük, az akkor 17 éves, még ma is köztünk lévő Hoffman Lászlóné Kelemen Anna bátran odalépett a tankhoz, s virágcsokrát az ágyú csövébe helyezte.


Máthé Éva vezetésével fejet hajtottak a résztvevők emléke előtt (Fotó: Domján Attila)

Ez a szimbolikus mozdulat nagyon sokat elmond a nők természetéről, akik mindig is az élet és a béke fenntartói voltak – osztotta meg gondolatait Máthé Éva, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületének (Venőke) elnöke, amikor az egyesület tagjai a néma nőtüntetésre emlékezve csütörtökön végigjárták az egykori felvonulás útvonalát, majd a Szabadság téri emléktáblánál koszorúzással emlékeztek meg a női helytállás napján.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek