EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Belföld

Az ellenzék igyekszik megzavarni a parlament működését

Az ellenzéki pártok azon ügyködnek, hogy szabotálhassák a Parlament munkáját, ezért pedig mindent meg is tesznek. Rengeteg, 2800 módosítót nyújtottak be a munkaidőkeret-emelést taglaló vitába.

Ma tartják a parlamentben a munkaidőkeret-emelésről szóló vitát. Az ellenzéki frakciók parlamenti obstrukciót terveztek a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt, azaz addig próbálják húzni a vitát, ameddig lehetséges.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón közölte, az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez közérdekből, kiemelten nemzetstratégiai célból – 2800 módosító indítványt nyújtanak be ellenzékiek közösen, amelyekről külön-külön kell majd szavaznia a parlamentnek – írja az Origo.


Az ellenzék így szerette volna ellehetetleníteni a parlament munkáját, de a teljesen értelmetlen módosítókra számított a Fidesz-KDNP, így az akció gyakorlatilag értelmetlen. Így a parlament normális működésének megzavarására hivatkozva, amit az Alkotmánybíróság határozatai rögzítenek, kezelni fogják a helyzetet.

A portál beszámolója szerint a benyújtott indítványok kekeckedő jellegűek, hiszen nagyobbrészt sorrendcserére irányulnak. Ez is alap arra, hogy a kormánypártok egyszerűen technikai obstrukciónak tekintsék.


A hivatalos indoklás szerint:

A véleménynyilvánítás szabadságának a parlamentben való gyakorlása a 10. Cikk (2) bekezdésében hivatkozott „kötelezettséggel és felelősséggel” jár a parlament hatékony működésének biztosítása érdekében. E rendelkezés alapján a parlamenteknek jogukban áll cselekedni, amikor tagjaik a törvényhozás szokásos működésének rendjét megzavaró magatartást tanúsítanak. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a parlamentben folytatott viták szabadsága alapvető fontosságú a demokratikus társadalmakban, e szabadság nem korlátlan természetű. Ennek értelmében egy szavazással döntenek az MSZP összes indítványáról – írja az Origo.

Az idézett ítéletet a Nagykamara hozta a „Karácsony és Társai kontra Magyar Állam” ügyében 2016. május 17-én.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek