2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Külföld

Az elmúlt fél évben láthatóvá vált Macronnál a tapasztalat hiánya

Az elmúlt fél évben, amikor válságot kellett kezelni, láthatóvá vált Emmanuel Macron francia államfő tapasztalathiánya – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfő este.

A szakértő szerint Macron a Benalla-ügy kitörése óra sok hibát követett el. Most egy folyamat betetőzését látjuk – jegyezte meg Soós Eszter Petronella, aki szerint a francia elnök a zavargások ügyében mintha “teljesen szétcsúszott volna”.


Értékelése szerint a francia elnök még csak most kezdte el úgy kezelni a problémát, ahogy kezdettől kellett volna.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap arra kérte Édouard Philippe miniszterelnököt, fogadja valamennyi parlamenti párt vezetőjét és a tüntetők képviselőit, hogy közösen találjanak kiutat a sárgamellényesek megmozdulásait kísérő, egyre erőszakosabb zavargások miatt kialakult válságból – közölte a francia elnöki hivatal.


/Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys

Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek hétfőn blokád alá vonták Franciaországban a Total olajvállalat 75 tárolótelepét.

Soós Eszter Petronella elmondta: a mozgalom átfogó programot, követeléslistát sem állított még össze, reprezentatív vezetőket sem tudott felmutatni, ráadásul a szakadás jeleit mutatja. Ennek ellenére komoly társadalmi támogatottsága van. Bár az erőszakot sokan elítélik, még többen vannak, akik támogatják a megmozdulást.

A szakértő szerint a társadalom azt várja a kormánytól, hogy egyrészt biztosítsa a rendet, másrészt adjon választ az életszínvonalbeli problémákra, a sárgamellényesek követeléseire.

Több mint 3 millió eurós anyagi kár Párizsban

A nem végleges becslésbe nem értendő be a környékbeli üzletekben és a Diadalívben okozott több százezer euróra becsülhető rongálások értéke. A nemzeti emlékhelyre a feldühödött tüntetők festékszóró pisztollyal kormányellenes feliratokat festettek, a múzeumban összetörték a szobrokat, kifosztották a emlékboltot.

Szombat este óta a közterület-felügyelet munkatársai 900 köbméter szemetet és kétszáz roncsot szállították el – mondta a főpolgármester a France3 köztelevízióban.

/Fotó: MTI

A prefektúra szerint a mintegy 3 ezer dühöngő ember 249 helyen gyújtott tüzet Párizs belvárosában, 119 gépjármű, 130 kültéri felszerelés (pad, megállótartozék, lámpa) és hat épület gyulladt ki.

Anne Hidalgo bejelentette, hogy csütörtökön egyeztetnek a városháza és az állam képviselői a kereskedelmi szervezetekkel és a biztosítókkal a kereskedők és vendéglátóhelyek megsegítéséről, amelyeknek kárait és bevételkieséseit a szakemberek egymilliárd euróra becsülik a Párizsban november közepén kezdődött hétvégi zavargások miatt.

Lemondták a sárgamellényesek az egyeztetést a kormánnyal

Az erőszakos zavargásokba torkollott szombati tiltakozónap után Emmanuel Macron kérésére Édouard Philippe miniszterelnök széles körű konzultációt indított a politikai pártok vezetőivel és az embereket a közösségi oldalakon utcára hívó sárgamellényes mozgalom elindítóival.

“A szabad sárgamellényesek egyetlen tagja sem megy el a Matignonba (miniszterelnöki hivatalba) holnap” – közölte Benjamin Cauchy, az egyik dél-franciaországi, magát mérsékeltnek mondó csoport szóvivője. A kollektíva vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásban kérte a kormányfőt, hogy fogadja a képviselőiket.

A kollektíva azért nem vesz részt a megbeszélésen, mert “erős gesztust kértünk, mielőtt odamegyünk: az üzemanyagadó befagyasztását. Ezt nem fogjuk megkapni. Nem kívánunk politikusok bábjai lenni, akik utána kioktatnak minket” – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy a felhívást aláíró valamennyi sárgamellényest megfenyegették radikális társaik azzal, hogy nem szavatolják a biztonságukat, és élőláncot fonnak a miniszterelnöki hivatal köré, hogy a mérsékeltek ne tudjanak bemenni.

/Fotó: MTI

Az elnöki hivatal eközben tudatta, hogy az államfő – aki szerdára tervezett szerbiai hivatalos látogatását egy későbbi időpontra halasztotta – Édouard Philippe miniszterelnökkel és a kormány több tagjával egyeztetett egy erős gesztust jelentő szociális intézkedéscsomagról, amelyet a héten kíván a kormány bejelenteni.

A kormányfő a nap folyamán valamennyi parlamenti párt vezetőjét és mintegy harminc vezető politikust fogadott, akiknek többsége a tüntetők követelésének megfelelően a januári adóemelések elhalasztását javasolta a kormánynak.

A kormányzati válaszok késlekedése miatt a tiltakozás hétfőn tovább szélesedett: a mentősök és a középiskolások is csatlakoztak a megmozduláshoz, miközben tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták a Total olajvállalat 75 üzemanyagraktárát.

A Párizsban az 1968-as diáklázadások óta nem tapasztalt erőszakos zavargások ellenére a franciák 72 százaléka továbbra is megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat – derül ki a Harris közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: ÖsszeFogás

  A nap képe: ÖsszeFogás

  Saype francia-svájci tájművész új földfestményeinek egyikén dolgozik a genfi Grange parkban. A mintegy ötezer négyzetméter pázsitot beborító, 165 méter hosszú és 30 méter széles alkotás természetes, biológiailag lebomló, vízoldékony festőanyagokból készült.

 • Túszul ejtette a lopott BMW

  Túszul ejtette a lopott BMW

  Ügyetlenségének köszönhetően akár két évre és hűvösre kerülhet az a budapesti férfi, aki a szlovákiai Galántán akart elkötni egy BMW-t.

 • Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában szerdán.