2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Székesfehérvár

Az ember tragédiája régi és új színekkel

A december 1-jén Madách Imre klasszikus drámai költeményének bemutatásával a 200 éves magyar nyelvű színjátszás előtt tiszteleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Az egyedülálló színháztörténeti vállalkozást Szikora János, Horváth Csaba, Hargitai Iván és Bagó Bertalan rendhagyó módon közösen alkotta meg, amelyben az egész társulat közreműködik, a négyórás előadás alatt több Ádám, Éva és Lucifer látható.


Az ember tragédiája előadás azonban túlmutat a magyar drámairodalom egyik legkiemelkedőbb művének színpadra vitelén. A négy rendezőt ugyanis az a foglalkoztatta, vajon Madách Imre milyennek látná az újkori történelmet, hogyan fogalmazná meg, merre vezetné az embert saját tragédiájában? Ma, napjainkban. A színház felkérésére éppen ezért négy neves magyar író, Márton László, Tasnádi István, Térey János és Závada Pál „folytatja” a művet, mégpedig újabb színek megírásával. Az új darab megírásához az első lépcső volt Az ember tragédiája 1. megtekintése, amelyről hazánk legismertebb drámaírói közül hárman elmondták a véleményüket.

– Négy markánsan eltérő rendezői látásmód és formanyelv, ami mégis egységes előadássá áll össze a végén. Ebben a rendhagyó, tucatnyi főszereplőt mozgató, grandiózus vállalkozásban a társulat megmutathatta sokszínűségét és művészi erejét: hogy olyan nagyszerű színészegyéniségekből áll, akik képesek az örömteli összjátékra – mondta Tasnádi István.


– A székesfehérvári színház társulata és rendezői nagy ambícióval és odaadással fordultak Madách remekművéhez, értő figyelemmel világították meg, és kivételes módon tették élvezhetővé, hogy mekkora kincsünk is Az ember tragédiája – vélte Závada Pál.

– A négy rendező és az egész társulat közös munkája kiemeli, és új megvilágításba helyezi a mű néhány fontos jellegzetességét, mindenekelőtt a gondolati potenciált. Azáltal, hogy Ádám, Éva és Lucifer alakja négyszer változik, a néző ráébred, hogy a figura önmagával való elvi azonossága fontosabb azoknál az egyéni vonásoknál, amelyekből két jó színész és egy jó színésznő egy hagyományos rendezésben megformálhatja szerepét – jelentette ki Márton László.

Pillanatfelvétel az első tragédiából, Ádám, Hirtling István és a sárga mellényesek Fotó: Vörösmarty Színház

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.