EUR: 334,57 Ft
CHF: 311,43 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb Veszprém

Az írógéptől a Globalspeechig

Elektronikus fejlesztéseikkel beléptek a digitalizáció modernizált világába a bíróságok: az új rendszerekről, eszközökről egy nyílt nap keretében számoltak be a Veszprémi Törvényszéken.

Digitális nyílt napot tartott a Törvényszék (fotó: Domján Attila)

Az évek, évtizedek során a bíróságoknál is komoly fejlesztések történtek a digitalizált világhoz, a modern generációhoz alkalmazkodva: az írógépeket és a szalagos nagydarab hangrögzítő eszközöket leváltották a diktafonok és a billentyűzetek. Az elmúlt időszakban újabb mérföldkőhöz érkeztek a technikai fejlesztések: az ügyfelek ügyintézési folyamatait, a dolgozók munkáját egyszerűsítő innovációkról részletesen számoltak be a megjelent előadók.


A bíróságoknak tartaniuk kell a lépést a technika fejlődésével (fotó: Domján Attila)

– Gyermekeink számára a digitális világ már a természetes valóság. Nekünk ehhez az újdonsághoz „fel kell nőni”, és ha ott akarunk lenni az ő világukban, akkor nekünk is használnunk kell ezeket a technológiákat. Összegezve, ez az, amit a digitális bíróság projekt megpróbált elérni – mondta dr. Maka Mária kollégiumvezető a fejlesztés indokoltságáról.

A bírósági munkában is áttörő változást eredményező fejlesztések történtek például a hangrögzítés technológiájában: a Globalspeech rendszer szoftvere felismeri a diktáló hangját, és a diktált szavakat, mondatokat rendkívül nagy pontossággal szerkeszthető, vizuális formában jeleníti meg.

Az érdeklődők nemcsak a technikai eszközöket, de az elektronikus rendszereket is megismerhették (fotó: Domján Attila)

Dr. Maka Mária szerint az újítások megvalósulásával az ügyfelek gyorsabban, kisebb költséggel, nagyrészt ingyenesen tudnak hozzáférni a bírósághoz, a bíróságoknak pedig az adminisztratív terhek csökkentésével gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzésre lesz lehetőségük, ami az ügyfelek számára is előnyös.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.