EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Veszprém

Az írógéptől a Globalspeechig

Elektronikus fejlesztéseikkel beléptek a digitalizáció modernizált világába a bíróságok: az új rendszerekről, eszközökről egy nyílt nap keretében számoltak be a Veszprémi Törvényszéken.

Digitális nyílt napot tartott a Törvényszék (fotó: Domján Attila)

Az évek, évtizedek során a bíróságoknál is komoly fejlesztések történtek a digitalizált világhoz, a modern generációhoz alkalmazkodva: az írógépeket és a szalagos nagydarab hangrögzítő eszközöket leváltották a diktafonok és a billentyűzetek. Az elmúlt időszakban újabb mérföldkőhöz érkeztek a technikai fejlesztések: az ügyfelek ügyintézési folyamatait, a dolgozók munkáját egyszerűsítő innovációkról részletesen számoltak be a megjelent előadók.


A bíróságoknak tartaniuk kell a lépést a technika fejlődésével (fotó: Domján Attila)

– Gyermekeink számára a digitális világ már a természetes valóság. Nekünk ehhez az újdonsághoz „fel kell nőni”, és ha ott akarunk lenni az ő világukban, akkor nekünk is használnunk kell ezeket a technológiákat. Összegezve, ez az, amit a digitális bíróság projekt megpróbált elérni – mondta dr. Maka Mária kollégiumvezető a fejlesztés indokoltságáról.

A bírósági munkában is áttörő változást eredményező fejlesztések történtek például a hangrögzítés technológiájában: a Globalspeech rendszer szoftvere felismeri a diktáló hangját, és a diktált szavakat, mondatokat rendkívül nagy pontossággal szerkeszthető, vizuális formában jeleníti meg.

Az érdeklődők nemcsak a technikai eszközöket, de az elektronikus rendszereket is megismerhették (fotó: Domján Attila)

Dr. Maka Mária szerint az újítások megvalósulásával az ügyfelek gyorsabban, kisebb költséggel, nagyrészt ingyenesen tudnak hozzáférni a bírósághoz, a bíróságoknak pedig az adminisztratív terhek csökkentésével gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzésre lesz lehetőségük, ami az ügyfelek számára is előnyös.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.