EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Az orvosi Nobel-díjasok szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan távoli jövőben.

“Egy nap, nem tudom, hogy ez 2030-ban vagy máskor fog bekövetkezni, a rák nem fog teljesen eltűnni, az immunterápiával azonban ellenőrzés alatt lehet tartani. Lesznek daganatok, de nem fognak növekedni. Ez rendben van, különösen az idős emberek esetében. Meg lehet tartani az életminőséget” – hangoztatta pénteken a stockholmi Karolinska Intézetben elmondott beszédében a Kiotói Egyetem 76 éves főigazgató-helyettese, aki James P. Allison amerikai kutatóval együtt érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására irányuló tumorterápia kifejlesztéséért.


Kutatásaik során a tudósok arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes legyen megtámadni a rákos sejteket. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben.

A Nobel-díj december 10-i átadására Stockholmba érkezett Hondzso és James P. Allison több előadást és sajtótájékoztatóit is tart a svéd fővárosban kutatásairól.


Allison a japán tudóshoz hasonlóan annak a véleményének adott hangot, hogy nem valószínű, hogy a rákot ki lehet irtani a következő évtizedekben, de jelentős előrelépések lehetnek a betegség kezelésében.

“Hamarosan közel kerülhetünk néhány ráktípushoz” – hangoztatta az amerikai kutató, emlékeztetve a melanoma kezelésében elért eredményekre.

“De soha nem lesz a világ mentes a daganatoktól” – tette hozzá.

Az immunterápia magas költségeivel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy “valami történni fog a költségeket illetően. Reménykednünk kell abban, hogy az árak csökkennek köszönhetően a versenynek és a bölcsességnek” – mondta.

A 9 millió svéd koronával (282 millió forint) járó tudományos Nobel-díjakat hétfőn adják át a svéd fővárosban, a díjátadó ünnepséget hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

 • Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  “Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

 • Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Elképesztő indulattal ütötte nővére fejét egy baseballütővel egy 18 éves afgán fiú, aki azért rontott a 20 éves lányra Stuttgart egyik vasútállomásán, mert a lány nem azt a férfit szerette, akit az iszlám törvénykezés szerint élő családja szánt neki.