EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Sopron

Barcza Attila: Fontos a születések számának növelése

A családok állnak a kormány politikájának középpontjában, épp ezért is 2018 a családok éve. Az elmúlt esztendőkben jelentős családtámogatási intézkedések születtek, és a kormány egyértelművé tette, hogy Magyarország számára a születések számának növelése a cél, szemben a migránsok letelepítésével. Barcza Attilával, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Barcza Attila üdvözli, hogy a kormány politikájában fontos szerepe van a családnak
Fotó: SO

Ön hitelesen képviseli a soproniak érdekeit, hiszen maga is családapa.
Ez így igaz. Fiatalként büszke vagyok arra, hogy olyan időszakban képviselhetem a soproniakat a parlamentben, amikor a kormány politikájának a középpontjában a családok állnak. 2018 a családok éve. Az elmúlt években jelentős családtámogatási intézkedések születtek. Olyanok, amelyek megkönnyítik, tervezhetővé teszik a gyermekek vállalását, és amelyek hitelesítik a kormány családokról és a családok szerepéről vallott nézetrendszerét. Mindannyiunk érdeke a népességfogyás megállítása. Nem túlzás azt állítani, a jövőnk függ attól, hogy sikerül-e a születések számának növelése. Magyarország ezt az utat választotta, szemben például a migránsok letelepítésével.
Milyen támogatásokat biztosít a kormány a családoknak?
A teljesség igénye nélkül idesorolható a csok, amely három gyermek esetén tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az otthonteremtéshez. Ezt az alapot egészítette ki a kormány a családok évében azzal, hogy három gyermek esetén 15 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt is felvehetnek a fiatalok, a kétgyermekesek pedig tízmillió forint ilyen kölcsönre jogosultak. De megemlíthetem a családi adókedvezményt, a gyedet, vagy épp a gyed extrát.
A családi konzultációból mit emelne ki?
Azt gondolom, mindegyik problémakör rendkívül fontos. Az alapkérdés, hogy a népességfogyást bevándorlással vagy családtámogatással próbáljuk megállítani, meghatározza a többi kérdést is. Hiszem, hogy az emberek döntő többsége a családok, a fiatalok támogatása mellé áll. Nagyon fontos még a főállású anyaság esetleges bevezetése négy gyermek vállalása esetén, és az is, hogy a fiatalok hosszú távra tervezhessenek.


Barcza Attila hosszan sorolta a kormány családtámogatási intézkedéseit
Fotó: SO

 

„Az elmúlt években jelentős családtámogatási intézkedések születtek. Olyanok, amelyek megkönnyítik, tervezhetővé teszik a gyermekek vállalását.”

„Hiszem, hogy az emberek döntő többsége a családok, a fiatalok támogatása mellé áll.”

Címkék

Kapcsolódó Cikkek