EUR: 346,41 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Belföld

Becsületsértésért kell felelnie a kabinetfőnöknek

Becsületsértés miatt folytat büntetőeljárást a XX., XXI. és XXIII. kerületi bíróság, miután Gelei József, Geiger Ferenc soroksári polgármester kabinetfőnöke börtönnel fenyegette SMS-ben a kerület egyik önkormányzati képviselőjét, Geiger párttársát. Mint megírtuk: a történtek ellenére a polgármester nem foglalkozik hivatalosan az üggyel.

Geiger polgármester nem foglalkozik az üggyel (Fotó: Máté Krisztián)

A rendőrség és a kerületi ügyészség szerint is bűncselekmény gyanúját veti fel, hogy Gelei József, Soroksár sokáig MSZP-támogatással induló polgármesterének, Geiger Ferencnek a kabinetfőnöke börtönbe juttatással fenyegette meg Tüskés Józsefnét, a polgármestert is adó Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesülete (Civil Szervezetek) frakcióvezetőjét, aki ezért feljelentést is tett. Ahogy beszámoltunk róla: Geleit a botrány kipattanása óta elküldte a Soroksár SC labdarúgóklub, ahol kommunikációs vezetőként dolgozott, de a polgármester továbbra sem hajlandó hivatalosan foglalkozni az esettel, mert szerinte ez magánügy.


A nyomozó hatóságok szerint azonban az eset nem igazán minősül magánügynek. Kérdésünkre válaszolva a XX., XXI. és XXIII. kerületi ügyészség arról adott tájékoztatást, hogy a feljelentést befogadták, és már továbbították is az ügyet a kerületi bíróságnak. Az ügyészség a fenyegetőző hangvételű üzenetet becsületsértésnek minősítette, és magánvádas eljárás lefolytatására megküldte az ügyet a bíróságnak. Az ilyen eljárások esetében az ügyészség helyett a feljelentőnek kell a vádat képviselnie, így még az is előfordulhat, hogy a bíróság további, a vádat alátámasztó adatokat kér be Tüskés Józsefnétól a közeljövőben, de egyben azt is jelenti, hogy a feljelentésben foglaltak az ügyészség szerint kimeríthetik a bűncselekmény törvényi tényállását, vagyis az eset nehezen minősíthető magánügynek. Ha a magánvádas eljárás összeáll, akkor Gelei Józsefnek hamarosan bíróság előtt kell felelnie fenyegetőzéséért.

Gelei sms-e az ügyészség szerint becsületsértésnek minősül

Mindeközben Mizák Zoltántól, a Civil Szervezetek önkormányzati képviselőjétől megtudtuk: a legutóbbi, december 5-i polgármesteri tájékoztató ülésen is igyekeztek megtárgyalni az ügyet, de Geiger Ferenc sem a fenyegető üzenetről, sem az utána felvetődött lehallgatási gyanúról nem kívánt beszélni az ülésen. Mint megírtuk: Gelei Facebook-posztjában arról ír, hogy egy hangfelvétel áll rendelkezésére a polgármester, Mizák és Tüskésné megbeszéléséről, ahol szerinte az ő kirúgatásával zsarolták meg a polgármestert. Ha a felvétel létezik, akkor az ügy újabb jogsértés gyanúját is felvetheti, mert Gelei nem volt jelen, és a polgármester sem jelezte párttársainak, hogy rögzíteni kívánja a beszélgetést.


Kapcsolódó Cikkek